Reklama

Niedziela Wrocławska

Pizza ze świętymi

Restauracja Tutti Santi otworzyła we Wrocławiu drugi lokal przy ul. Sienkiewicza 18/22.

2025-04-11 15:53

Magdalena Lewandowska

W Tutti Santi autorem wyjątkowej receptury ciasta jest Mistrz Włoch i Europy w pizzy klasycznej - Valerio Valle.

W Tutti Santi autorem wyjątkowej receptury ciasta jest Mistrz Włoch i Europy w pizzy klasycznej - Valerio Valle.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Pizza w Tutti Santi wytwarzana jest metodą rzemieślniczą, tylko z oryginalnych produktów sprowadzanych prosto z Włoch, a autorem wyjątkowej receptury ciasta jest Mistrz Włoch, Mistrz Europy i Wice Mistrza Świata w pizzy klasycznej - Valerio Valle. On też szkoli tutejszych „pizzaiolo” (kucharz wyspecjalizowany w przygotowywaniu pizzy) i tworzy menu.

– Cieszymy się, że udało nam się znaleźć fantastyczną lokalizację i to lokalizację nawiązującą historycznie do piekarnictwa, bo tu dawniej była piekarnia Mamut – mówi właściciel Tutti Santi Sergiusz Urbaniak. Podkreśla, że jakość i smak pizzy Tutti Santi jest efektem dwóch rzeczy: – Przede wszystkim receptury mistrza Włoch i Europy, który jest naszym współzałożycielem i patronem. A z drugiej strony najlepsze włoskie składniki. My często odwiedzamy małe włoskie manufaktury regionalnych producentów po to, żeby najlepsze smaki przywozić do Polski i żeby czasem te nietypowe produkty używać w naszych pizzach. Począwszy od mąki 5 Stagioni, produkowanej w młynach w Padwie, który od blisko 200 lat jest w rękach jednej rodziny, poprzez wszystkie wędliny, sery, pomidory – opowiada Sergiusz Urbaniak. W sercu restauracji znajduje się sprowadzony z Włoch piec opalany prawdziwym drewnem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Znakiem rozpoznawczym Tutti Santi jest też wystrój restauracji – sala została urządzona w industrialnym stylu z elementami sztuki gotyckiej, a ze ścian spoglądają różni święci. Imionami świętych są tez nazwane najlepsze pizze. – Tutti Santi znaczy Wszyscy Święci. To bardzo dobrze koresponduje z włoską kulturą, sfery życia sacrum i profanum we Włoszech mocno się przenikają. Tam jest zupełnie naturalne, że miasteczka, miasta, mają nazwy od świętych. Nawet produkty we Włoszech często mają nazwę pochodzącą od świętych, a ostatnio widziałem warsztat samochodowy „San Cristoforo” od św. Krzysztofa. Każda miejscowość ma swojego świętego patrona. Kiedy jest jego święto, w procesji bierze udział całe miasto, bez względu na to, czy ktoś jest wierzący czy nie wierzący, wszyscy razem idą w tej procesji – tłumaczy Sergiusz Urbaniak. Podkreśla też, że święci to wspaniali patronowie, osoby, które nas inspirują, które często poświęciły życie dla wartości uniwersalnych.

Pizzeria będzie czynna codziennie – w piątki i soboty od 12.00 do 23.00, w pozostałe dni od 12.00 do 22.00. W menu m.in. biała pizza San Marco (sos śmietanowy z serem i czosnkiem, grzyby leśne, mozzarella di bufala, szynka dojrzewająca, szczypiorek) czy Santa Clara (sos z pomidorów, szynka, pomidory koktajlowe, rukola, burrata, krem balsamiczny). Znajdziemy tam też pizzę gourmet – charakteryzują ją nietypowe połączenia smakowe, które przygotowuje się specjalnie na mistrzostwa pizzy. W karcie znajdują się również pizze z opcją na mące bez glutenu.

Oceń: +1 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Święty Atanazy z Aleksandrii

Niedziela Ogólnopolska 26/2007, str. 4-5

[ TEMATY ]

święty

www.fundacjamaximilianum.pl

Drodzy Bracia i Siostry!
CZYTAJ DALEJ

Pacjent zaatakował pielęgniarkę w szpitalu w Pruszkowie

2025-05-01 15:10

[ TEMATY ]

szpital

Karol Porwich/Niedziela

Podczas porannego dyżuru w Szpitalu Kolejowym w Pruszkowie pacjent zaatakował udzielającą mu pomocy pielęgniarkę. "Nasza koleżanka jest po badaniu przez lekarza, który zalecił jej odpoczynek" - poinformowała Zofia Czyż z OZZ Pielęgniarek i Położnych.

Około godz. 6 pielęgniarka pełniąca dyżur w Szpitalu Kolejowym im. dr med. Włodzimierza Roeflera w Pruszkowie została zaatakowana przez pacjenta, któremu udzielała pomocy.
CZYTAJ DALEJ

Watykan: Przed konklawe strażacy rozpoczęli montaż komina na dachu Kaplicy Sykstyńskiej

2025-05-02 12:11

[ TEMATY ]

konklawe

PAP/EPA/ETTORE FERRARI

Na dachu Kaplicy Sykstyńskiej zamontowano kominek. Jest to jeden z najbardziej charakterystycznych momentów, które będą nam towarzyszyć w okresie konklawe, aż do wyboru nowego papieża, 267. następcy św. Piotra.

To właśnie z tego kominka świat dowie się o wyborze, a oczekiwanie zaczyna się już teraz, ponieważ konklawe rozpocznie się 7 maja o godz. 10. 00 Mszą św. „Pro eligendo Pontifice”, a o godz. 16. 30 kardynałowie wejdą procesjonalnie do Kaplicy Sykstyńskiej. Następnie odbędzie się przysięga i „extra omnes” (wszyscy wyjdźcie) wypowiedziane przez mistrza ceremonii, abp. Diego Ravelli. Od tego momentu 133 kardynałów elektorów zostanie odciętych od świata zewnętrznego, który będzie mógł domyślać się przebiegu konklawe dzięki dymom wydobywającym się z kominka zamontowanego dzisiaj: dwa razy dziennie, jeden pod koniec poranka, a drugi pod koniec popołudnia, po każdych dwóch głosowaniach, i będą one czarne, jeśli nie zostanie osiągnięte porozumienie w sprawie wyboru nowego papieża. Biały dym będzie natomiast znakiem, że chrześcijaństwo ma nowego papieża.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję