Reklama

Z zakonnej kuchni

Schab gotowany

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Schab jest bardzo kaloryczny – 10 dag mięsa to ok. 250 kalorii. Przyrządzony w postaci tradycyjnej, czyli smażonych kotletów, dostarcza podwojoną ilość kalorii. Wartości odżywcze to ok. 20 proc. białka, tłuszcze (w zmiennej ilości od 20 do 45 proc.), sporo soli mineralnych i witamin. Jest ciężko-strawny, dlatego nie powinny go jeść zbyt często dzieci, osoby z problemami żołądkowymi i w podeszłym wieku.

Schab to kulinarny rarytas, podawany głównie w postaci smażonej i pieczonej, rzadko jest jadany w postaci gotowanej. Wyjęty z niżej po danej marynaty, smakuje wyśmienicie ugotowany na parze z kalafiorem, w delikatnym sosie na maśle, z natką pietruszki.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Składniki:

• 1 kg schabu bez kości

• zalewa: 1,5 l wody, cebula, 7 ziaren czarnego pieprzu, liść laurowy, 5 ząbków czosnku, 5 ziaren ziela angielskiego, łyżeczka czubrycy, 2 łyżki soli, pół łyżeczki cukru

Wykonanie:

Z podanych składników przygotować zalewę, zagotować i wystudzić. Schab umyć, osuszyć w papierowym ręczniku, włożyć do zalewy. Gotować na wolnym ogniu przez 15 min, następnie odstawić na kilka godzin, po czym ponownie gotować na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Podawać na ciepło z fasolą szparagową ugotowaną na parze. Na zimno – z sezonową surówką lub jako dodatek do pieczywa.

2014-10-14 15:51

Oceń: +3 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Jabłka w sosie waniliowym

[ TEMATY ]

kuchnia

jedzenie

GRAZIAKO

4 duże jabłka lub 8 mniejszych 3 łyżki cukru 1 łyżka otartej skórki z cytryny szczypta cynamonu goździki sos: 1 szklanka mleka 2 żółtka 2 łyżki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej ½ laski wanilii lub 2 opakowania cukru waniliowego
CZYTAJ DALEJ

Abp Wacław Depo koronował wizerunek Matki Bożej Skarżyckiej

– Przez liturgiczny akt koronacji obrazu Matki Bożej pragniemy okazać największy hołd, ale i zobowiązanie, aby na wzór życia Maryi ten akt znalazł swoje odzwierciedlenie w naszej codzienności i dojrzałości wiary – powiedział abp Wacław Depo. 7 września w parafii Przenajświętszej Trójcy – sanktuarium Najświętszej Maryi Panny Skarżyckiej w Zawierciu-Skarżycach metropolita częstochowski koronował obraz Matki Bożej Skarżyckiej – Matki nadziei.

Hierarcha nadał obrazowi oraz sanktuarium tytuł Pani Skarżyckiej – Matki nadziei.
CZYTAJ DALEJ

Chełm. U Matki i Królowej

2025-09-08 20:07

Agnieszka Marek

W sanktuarium Matki Bożej Chełmskiej – parafii Narodzenia Najświętszej Maryi Panny w Chełmie – trwają uroczystości odpustowe pod hasłem „Dziękujemy Ci, Matko i Królowo”.

8 września głównej Mszy św. odpustowej przewodniczył kard. Grzegorz Ryś, metropolita łódzki. Szczególnym rysem tegorocznego święta jest 260. rocznica koronacji łaskami słynącej ikony Matki Bożej.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję