Reklama

Tort orzechowy

Maj to tradycyjnie czas I Komunii św. Na stole podczas przyjęcia pierwszokomunijnego nie może zabraknąć tortu. Wiele mam wykonuje je własnoręcznie. Proponujemy przepis autorstwa Marii Błaszczyk z Szarlejki k. Częstochowy, która prowadzi warsztaty kulinarne.

Niedziela Ogólnopolska 18/2015, str. 58

Graziako

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki

Biszkopt:
• 3 jajka
• 3 łyżki cukru
• 3 łyżki mąki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto orzechowe:
• 30 dag obranych orzechów włoskich
• ¾ szklanki cukru
• 5 jajek
• 3 łyżki bułki tartej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Krem:
• 40 dag masła
• ¼ l ajerkoniaku
• 1-2 łyżki cukru pudru

Polewa:
• 10 dag gorzkiej czekolady
• 50 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
• ½ łyżki masła

Ponadto:
• 4 łyżki kwaśnego dżemu (np. z czarnej porzeczki), woda z cytryną i miodem
• 10 dag orzechów włoskich

Wykonanie:

Biszkopt:
Jajka utrzeć z cukrem na puch. Następnie po trochu dodawać przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Przełożyć do okrągłej formy (średnica 24 cm) wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 min w temp. 180oC.

Reklama

Ciasto:
Orzechy zmielić, dodać bułkę tartą i proszek do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem i dodać do orzechów. Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą orzechową. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 min w temp. 180°C. Po przestudzeniu wyjąć z formy i przekroić na pół.

Krem:
Miękkie masło (wcześniej wyjąć z lodówki) utrzeć na gładką masę. Nie przerywając ucierania, dodawać po trochu ajerkoniak. Według uznania, można dodać odrobinę cukru pudru.

Polewa:
Śmietankę zagotować w garnku. Dodawać po kawałku czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Na koniec dodać masło i chwilę pogotować. Przygotować tort: Biszkopt nasączyć kilkoma łyżkami wody z cytryną i miodem, posmarować dżemem. Przykryć częścią ciasta orzechowego (nie nasączać). Rozsmarować połowę kremu. Przykryć drugą częścią ciasta orzechowego. Boki posmarować kremem i obsypać posiekanymi orzechami. Wierzch ciasta udekorować polewą czekoladową i kremem, przybrać orzechami.

Wykonanie: Graziako

2015-04-28 11:36

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Fatima: biskupi Europy napisali list do przewodniczącej Komisji Europejskiej

2025-10-13 19:20

[ TEMATY ]

Fatima

list

Komisja Europejska

biskupi Europy

Adobe Stock

Biskupi napisali list do Ursuli von der Leyen

Biskupi napisali list do Ursuli von der Leyen

Przed zbliżającym się szczytem klimatycznym COP30 w brazylijskim Belém przewodniczący konferencji episkopatów państw Europy wysłali list do przewodniczącej Komisji Europejskiej Ursuli von der Leyen. Wezwali w nim instytucje europejskie do zdecydowanego działania w ochronie naszego „wspólnego domu”.

Ochrona stworzenia była jednym z tematów odbywającego się w Fatimie w dniach 7-10 października zgromadzenia plenarnego Rady Konferencji Biskupich Europy (CCEE). W opublikowanym dziś komunikacie przewodniczący episkopatów naszego kontynentu wezwali do modlitwy o pokój i do misyjnego zaangażowania Kościoła w Europie. Temat obrad brzmiał: „Jak być uczniami-misjonarzami w zsekularyzowanej Europie?”.
CZYTAJ DALEJ

Konkurs Chopinowski/ 20 pianistów zakwalifikowanych do III etapu

2025-10-13 07:20

[ TEMATY ]

konkurs

Chopin

Adobe Stock

Fryderyk Chopin

Fryderyk Chopin

20 pianistów z ośmiu krajów, w tym trzech Polaków – decyzją jury pod przewodnictwem Garricka Ohlssona – zakwalifikowało się do III etapu XIX Konkursu Chopinowskiego. W kolejnych dniach usłyszymy w warszawskiej Filharmonii Narodowej m.in. Piotra Alexewicza, Piotra Pawlaka i Yehudę Prokopowicza.

W niedzielę późnym wieczorem podczas ogłaszania wyników przewodniczący jury Garrick Ohlsson zaznaczył, że za nami długi i intensywny etap. – Poziom pianistów jest tak wysoki, że aż ciekawi mnie, co stanie się dalej – dodał.
CZYTAJ DALEJ

Zmarł ks. Janusz Michalak

2025-10-13 20:35

[ TEMATY ]

nekrolog

Zielona Góra

Głogów

Lemierzyce

Adobe Stock

W niedzielę 12 października 2025 w szpitalu w Zielonej Górze, w 86. roku życia i 55. roku kapłaństwa, zmarł ks. Janusz Michalak, emerytowany kapłan diecezji zielonogórsko-gorzowskiej, rezydujący na emeryturze w parafii NMP Królowej Polski w Głogowie.

Ks. Janusz Michalak urodził się 20 marca 1940 w Głaniszewie w powiecie sieradzkim. W 1949 wyjechał wraz z rodzicami do Wrocławia. Tam ukończył szkołę podstawową, a następnie technikum handlowe. Po uzyskaniu świadectwa dojrzałości w 1961  wstąpił do seminarium duchownego we Wrocławiu. Po ukończeniu piątego roku studiów opuścił seminarium, kontynuował jednak studia teologiczne na Akademii Teologii Katolickiej w Warszawie, gdzie 25 lutego 1970 uzyskał tytuł magistra. Następnie ponownie został przyjęty do wrocławskiego seminarium duchownego i 30 maja 1971 w kościele św. Stanisława Biskupa w Świdnicy otrzymał święcenia kapłańskie.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję