Ciasto:
• 3 szklanki mąki
• 20 dag margaryny
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• 5 żółtek
• 3 łyżeczki cukru
• 1 łyżka proszku do pieczenia
• 2 łyżki kakao
• szczypta soli
Masa serowa:
• 1 kg twarogu
• 3 całe jajka
• ½ szklanki oleju
• ¾ szklanki cukru
• 1 cukier wanilinowy
• 2 szklanki mleka
• 2 budynie śmietankowe
Przygotować ciasto: margarynę posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki, zagnieść (nie wyrabiać zbyt długo, bo ciasto straci na kruchości). Podzielić na dwie części, jedną z nich zamrozić, a drugą rozwałkować i przełożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę, tak aby okleić brzegi.
Przygotować masę serową: twaróg zemleć, utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym, jajkami, budyniem i olejem. Na koniec dodać mleko (konsystencja masy powinna być rzadka). Masę wylać na ciasto, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35 min w temp. 180oC. W tym czasie wyjąć zamrożoną część ciasta i zetrzeć na tarce o grubych oczkach do miski. Upieczony sernik wyjąć z pieca i równomiernie posypać startym ciastem. Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze 15 min.
Wykonanie i zdjęcia: Graziako