Reklama

Z zakonnej kuchni

Kasza gryczana z białym serem

Tak przyrządzoną kaszę można podawać jako samodzielne danie lub dodatek do mięs czy ryb. Przepis pochodzi z Irlandii. Przekazała nam go p. Krystyna Szymonik z Częstochowy.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

• 15 dag kaszy gryczanej

• 10 dag białego sera

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• przyprawy: zioła prowansalskie, sól

• łyżka masła

• kilka łyżek oliwy z oliwek

• łyżka suszonych pomidorów

Wykonanie:

Kaszę gryczaną ugotować w podwójnej ilości wody z dodatkiem masła i soli. Na talerz wyłożyć gorącą kaszę, posypać pokruszonym białym serem, ziołami prowansalskimi i suszonymi pomidorami. Polać oliwą z oliwek.

Wykonanie: Graziako

2016-02-10 08:15

Oceń: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Łódki z awokado

Awokado to wspaniały owoc o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni. Jest bardzo smaczne i zdrowe – dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi. Jest idealne do kanapek, niezastąpione w sałatkach i świetnie smakuje z pomidorem. Ma tylko jedną wadę – jest najbardziej kalorycznym z owoców.
CZYTAJ DALEJ

Casa Polonia - Program

Szczegółowy plan realizacji projektu

Od godz. 8.00 do 19.00 - Czynna kwatera polska, Istituto Salesiano Teresa Gerini, Via Tiburtina, 994, 00156 Roma RM, WłochyLink otwiera sie w nowej karcieLink otwiera sie w nowej karcie.
CZYTAJ DALEJ

84 lata temu o. Kolbe zgłosił się w Auschwitz na śmierć za współwięźnia

2025-07-28 21:29

[ TEMATY ]

franciszkanie

Auschwitz

św. Maksymilian Kolbe

bohater

niemiecki obóz

Franciszek Gajowniczek

Archiwum Ojców Franciszkanów w Niepokalanowie

Nawrócenie, uświęcenie, poświęcenie się Najświętszej Maryi Pannie, ubóstwienie – to kolejne etapy konsekracji wg św. Maksymiliana Marii Kolbego

Nawrócenie, uświęcenie, poświęcenie się Najświętszej Maryi Pannie, ubóstwienie –
to kolejne etapy konsekracji wg św. Maksymiliana Marii Kolbego

29 lipca 1941 r. podczas apelu w niemieckim obozie Auschwitz franciszkanin Maksymilian Kolbe zgodził się dobrowolnie oddać życie za współwięźnia Franciszka Gajowniczka, jednego z dziesięciu skazanych na śmierć głodową w odwecie za ucieczkę Polaka.

Franciszkanin zmarł w bunkrze głodowym 14 sierpnia 1941 r. Został dobity zastrzykiem fenolu.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję