Ciasto:
• 6 łyżek mąki
• 20 dag cukru
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• 6 jajek (białka i żółtka osobno)
• łyżeczka proszku do pieczenia
Masa truskawkowa:
• 50 dag truskawek
• 250 ml śmietanki kremówki
• galaretka truskawkowa
Wykonanie:
Żółtka utrzeć do białości z cukrem, dodać mąkę z proszkiem i wcześniej ubitą pianę z białek, wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem, wlać ciasto i upiec na złoty kolor (ok. 35 min w temp. 180oC). Upieczony gorący biszkopt wyłożyć na ściereczkę (wierzchem do niej) i natychmiast zdjąć papier z góry. Następnie szybko zwinąć razem ze ściereczką (zacząć zwijanie od dłuższego boku) i odłożyć do wystudzenia.
Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na mniejsze kawałki. Galaretkę wsypać do 1 szklanki gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści. Zostawić do przestygnięcia. Śmietankę kremówkę schłodzić, a następnie ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać tężejącą galaretkę. Na końcu wmieszać kawałki truskawek. Włożyć do lodówki do zgęstnienia.
Ostudzoną roladę rozwinąć, szybko nałożyć masę truskawkową i zwinąć z powrotem. Włożyć do lodówki na 2 godz. lub do momentu stężenia. Przechowywać w lodówce.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.