Reklama

Tygodnik

Ogórki konserwowe „warszawskie”

W tych ogórkach konserwowych zalewa octowa jest łagodna w smaku, delikatna, ogórki są pasteryzowane, doskonałe i zdrowe. Przepis Ewy Aszkiewicz.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

• średniej wielkości ogórki

• świeży koper

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• korzeń chrzanu

• ziarna czarnego pieprzu

• ziarna ziela angielskiego

• liść laurowy

• nasiona białej gorczycy

Zalewa:

• szklanka octu (10%)

• 6 szklanek wody

• łyżka soli

• 4 łyżki cukru

Wykonanie:

Ogórki myjemy w wodzie o temp. pokojowej, następnie przekładamy na godzinę do zimnej wody.

Osączone układamy w słoikach ze szczelnym zamknięciem (ściśle przy sobie, jasnym końcem do góry). Do każdego słoika wkładamy: koper, kawałek chrzanu (3-5 cm), kilka ziaren czarnego pieprzu, kilka ziaren ziela angielskiego, po dwa liście laurowe, 1/2 łyżeczki nasion białej gorczycy.

Składniki zalewy zagotowujemy, mieszając (cukier powinien się rozpuścić). Gorącą zalewamy przygotowane w słoikach ogórki – należy pamiętać, że zarówno ogórki, jak i zalewa powinny sięgać 3 cm poniżej brzegu słoja.

Zamknięte słoiki ustawiamy w garnku wyłożonym grubą warstwą gazet i zalewamy wodą, by sięgała 3/4 wysokości słoi. Garnek przykrywamy, stawiamy na niewielkim ogniu, podgrzewamy do momentu zagotowania i zestawiamy z ognia. Pozostawiamy pod przykryciem do wystudzenia.

Słoiki ustawiamy w chłodnym ciemnym miejscu.

Już po tygodniu są dobre do spożycia.

2019-07-16 11:47

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Surówka z białej kapusty

Tania i prosta sałatka obiadowa, którą można robić przez cały rok. Przepis nadesłała pani Ela z Zamościa.

• ¼ główki niedużej białej kapusty (ok. 25 dag)
CZYTAJ DALEJ

Szwecja/ W Kirunie przeniesienie zabytkowego kościoła o 5 km zakończyło się sukcesem

2025-08-23 09:11

[ TEMATY ]

Kościół

Screen/x

W Kirunie 113-letni drewniany kościół po przebyciu 5 km na ponad 200 kołach dotarł w środę po południu do nowego centrum miasta. Spektakularna przeprowadzka była konieczna z powodu szkód wyrządzanych przez miejscową kopalnię rudy żelaza.

Szczęśliwy finał przetransportowania ważącej 672 tony świątyni podziwiał król Szwecji Karol XVI Gustaw, a także tłumy mieszkańców oraz turystów. Wydarzenie było transmitowane na żywo przez szwedzką telewizję publiczną SVT.
CZYTAJ DALEJ

Ingres biskupa Edwarda Kawy do katedry w Kamieńcu Podolskim

2025-08-23 13:33

Miłość, która jest powołana do niesienia ludziom Dobrej Nowiny i przemieniania świata, powinna znajdować odzwierciedlenie zarówno w naszym życiu społecznym, jak i w życiu kościelnym - mówił bp Edward Kawa w homilii podczas ingresu do katedy św. Apostołów Piotra i Pawła w Kamieńcu Podolskim. Przed uroczystością nawiązał do słów Jana Pawła II wypowiedzianych w Wadowicach, odnosząc je do swojej dotychczasowej posługi we Lwowie: "Tu wszystko się zaczęło".

Dotychczasowy biskup pomocniczy Archidiecezji Lwowskiej Edward Kawa został mianowany nowym biskupem diecezjalnym diecezji kamieniecko-podolskiej 1 lipca 2025 roku, po tym jak papież Leon XIV przyjął rezygnację biskupa Leona Dubrawskiego w związku z osiągnięciem przez niego wieku emerytalnego.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję