Składniki:
400 g mąki
6 żółtek
75 g śmietany kremówki
75 g kwaśnej śmietany
1 łyżka spirytusu
sól
1 kg smalcu
5 łyżek cukru pudru
pół łyżeczki cukru wanilinowego
Wykonanie:
Mąkę wsypać na stolnicę, zrobić dołek i wlać w niego obie śmietany rozmieszane z żółtkami i spirytusem. Dodać szczyptę soli. Zagnieść ciasto i ok. 15 minut wybijać je wałkiem lub drewnianym tłuczkiem. Na pół godziny włożyć do lodówki, a potem rozwałkować na grubość 2-2,5 mm. Nożem lub radełkiem pokroić ciasto na prostokąty o bokach 2,5x8 cm, pośrodku, równolegle do dłuższych boków, zrobić dwucentymetrowe nacięcia i przewinąć przez nie poszczególne kawałki ciasta. W szerokim rondlu rozgrzać smalec. Zrobić próbę, wrzucając kawałek ciasta – jeśli od razu wypłynie na wierzch i nie zacznie brązowieć, to znaczy, że tłuszcz ma właściwą temperaturę. Faworki smażyć partiami na jasnozłoty kolor. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym.
Pomóż w rozwoju naszego portalu