Wykonanie: Drożdże rozprowadzić niewielką ilością ciepłego mleka, dodać 1 łyżkę mąki i 1 łyżeczkę cukru. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym do białości. Mąkę przesiać do miski. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, utarte żółtka, szczyptę soli i skórkę otartą ze sparzonej cytryny. Wyrabiać ciasto, dodając po trochu ciepłego mleka. Gdy ciasto przestanie lepić się do ręki, wlewać stopniowo ciepły, ale nie gorący tłuszcz. Wyrabiać jeszcze przez chwilę.
Posiekaną skórkę pomarańczową i sparzone rodzynki oprószyć mąką i dodać do ciasta. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto nałożyć do posmarowanych margaryną foremek z kominem do 1 ich wysokości. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Gdy ciasto wypełni foremki do 3 wysokości, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika (170°C) i piec ok. 30 min. Po 15 min sprawdzić, czy ciasto nie rumieni się zbyt szybko. Jeśli tak – przykryć je folią aluminiową.
Gdyby było zbyt jasne – podwyższyć temperaturę.
Składniki na lukier wymieszać i ucierać, aż się rozpuszczą.
Babki po wyjęciu z pieca i przestudzeniu wyjąć z formy i polukrować.
Z powodu epidemii nie będzie obrzędu poświęcenia pokarmów w Wielką Sobotę w kościołach. Wyjątkowo zastąpi go błogosławieństwo przed posiłkiem w Niedzielę Wielkanocną, dokonane przez ojca rodziny lub inną osobę.
Podziel się cytatem
BŁOGOSŁAWIEŃSTWO STOŁU PRZED UROCZYSTYM POSIŁKIEM W NIEDZIELĘ ZMARTWYCHWSTANIA PAŃSKIEGO
Dokładnie dwa lata temu, w grudniu 2022 r., spotkałem się w katedrze w Turynie z arcybiskupem stolicy Piemontu Roberto Repole. To właśnie w turyńskiej katedrze znajduje się grób błogosławionego Pier Giorgia Frassatiego.
Rozmawialiśmy wtedy o jego procesie kanonizacyjnym. Nie myślałem wówczas, że dwa lata później spotkam się z arcybiskupem Repole już jako kardynałem i że będzie wiadoma data kanonizacji młodzieńca z Turynu, człowieka ośmiu błogosławieństw (Papież Franciszek postanowił dokonać kanonizacji w czasie Roku Świętego, podczas Jubileuszu Młodych, który odbędzie się w dniach od 28 lipca do 3 sierpnia 2025 r. w Rzymie). Spytałem więc Kardynała czym dla Turynu, miasta wielu „świętych społecznych” - ks. Jan Bosko, Cafasso, Murialdo, Faà di Bruno – będzie teraz kanonizacja Frassatiego, następnej osoby zaangażowanej społecznie.
O dokumentach opowiedzieli dyrektor Archiwum Diecezjalnego ks. Robert Kufel oraz panie konserwator - Dominika Przybysz i Joanna Ogińska
W Archiwum Państwowym z Zielonej Górze 12 grudnia oficjalnie zakończono projekt w ramach konkursu „Wspieranie działań archiwalnych 2024”, zorganizowanego i sfinansowanego przez Naczelną Dyrekcję Archiwów Państwowych. Celem projektu była konserwacja trzech cennych dokumentów z zasobu Archiwum Diecezjalnego w Zielonej Górze.
Dwie dudki pochodzą z parafii rzymskokatolickiej we Wschowie, jedna z parafii rzymskokatolickiej w Pszczewie. Posiadają spisy typowe dla akt metrykalnych, tj. informacje dotyczące urodzin, zgonów i chrztów. To unikaty i cenne źródło dla badaczy historii naszego regionu. Dokumenty były w tak bardzo złym stanie, że istotnie wymagały działań konserwatorskich. Prace trwały od czerwca do grudnia tego roku. Materiałami zajęły się profesjonalne konserwatorki Dominika Przybysz i Joanna Ogińska.
W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.