Reklama

Z zakonnej kuchni

Pasta alla Norma

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki na 4 osoby
2 bakłażany (ok. 500 g)
oliwa z oliwek extra vergine
1-2 ząbki czosnku
400 g passaty pomidorowej
sól
400 g makaronu penne lub rigatoni
garść świeżej bazylii
100 g sera ricotta salata, a jeśli nie można go kupić – sera pecorino lub twardego sera owczego

Bakłażany pokrój w plastry o grubości 1 cm. Na patelni rozgrzej dość dużą ilość oliwy i smaż na niej bakłażana – partiami, po kilka plastrów naraz – na złoty kolor z obu stron. W razie potrzeby w trakcie smażenia uzupełnij oliwę (bakłażany sporo jej chłoną). Usmażone plastry odsącz na papierowym ręczniku i pokrój w paski.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Na oliwę, która została po smażeniu bakłażanów, wrzuć posiekany czosnek. Po chwili dodaj passatę pomidorową i dopraw solą. Sos gotuj przez 10 min na średnim ogniu. Jeżeli za mocno odparuje, uzupełnij go wodą, która została po gotowanym makaronie (gotuj go w osolonej wodzie do stanu al dente). Do sosu dodaj pokrojonego bakłażana oraz liście bazylii i wszystko wymieszaj. Przełóż makaron do sosu przy pomocy łyżki cedzakowej i znowu wszystko wymieszaj.

Po rozłożeniu makaronu na porcje posyp go startym serem i udekoruj listkami bazylii.

2022-01-25 11:45

Oceń: +5 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Babki, mazurki i inne pyszności

Na świątecznym stole królują baby drożdżowe i inne łakocie. Warto je zrobić samemu.

SKŁADNIKI (porcja na dwie duże formy z kominem): 3 szklanki mąki pszennej 10 dag drożdży 3/4 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 8 żółtek 1 opakowanie cukru wanilinowego otarta skórka z połowy cytryny 3/4 szklanki stopionego masła szczypta soli smażona skórka pomarańczowa garść rodzynków Lukier: 1 szklanka cukru pudru 1 torebka cukru wanilinowego 1/2 szklanki wody aromat cytrynowy
CZYTAJ DALEJ

Matka bł. Carlo Acutisa: mój syn sprawił, że wiele osób zbliżyło się do Kościoła i wiary

Matka włoskiego błogosławionego Carlo Acutisa (1991-2006) Antonia Salzano powiedziała PAP przed jego kanonizacją, która odbędzie się w Watykanie 7 września, że za sprawą kultu do jej syna bardzo wiele osób zbliżyło się do Kościoła i wiary. Jak stwierdziła, to dlatego został nazwany „Bożym influencerem”.

Carlo Acutis urodził się 3 maja 1991 roku w Londynie, gdzie jego rodzice mieszkali z powodów zawodowych. Już jako dziecko skupił się na życiu religijnym, był autorem stron internetowych o cudach eucharystycznych i o świętych Kościoła. Zmarł w wieku 15 lat na białaczkę 12 października 2006 roku. Został pochowany w Asyżu. W 2019 roku jego ciało przeniesiono do tamtejszego kościoła Matki Bożej Większej.
CZYTAJ DALEJ

Spotkanie z Bogiem i człowiekiem

Ostatniego dnia sierpnia parafia św. Józefa Rzemieślnika w Częstochowie stała się miejscem Powakacyjnego Dnia Wspólnoty Ruchu Światło-Życie Archidiecezji Częstochowskiej.

Takie spotkania są zawsze dobrym momentem, by wrócić do doświadczeń z rekolekcji wakacyjnych, odnowić lub umocnić relacje, a przede wszystkim – spotkać żywego Boga podczas Eucharystii.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję