Reklama

Porady

Jak poprawić zapach kawy?

Zapach kawy zależy od jej jakości. Dlatego przede wszystkim powinno się kupować dobrej jakości kawę, a nie drogie urządzenia do jej przygotowania.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Najbardziej aromatyczna jest kawa świeża. Zachowuje ona swoją świeżość przez mniej więcej 3 miesiące od upalenia surowych ziaren. Mimo to data przydatności do spożycia wydrukowana na opakowaniu kawy z supermarketu wynosi najczęściej 2 lata.

Długo przechowywana kawa po zaparzeniu nie dodaje energii, lecz utrzymuje uczucie zmęczenia.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Zaparzona kawa nie powinna długo stać ani być podgrzewana, ponieważ szybko traci aromat i staje się kwaśna.

Kawę powinno się serwować szybko – powinna mieć temperaturę 65-70°C.

1. Mielona kawa bardzo szybko wietrzeje. Nie powinno się jej mleć na zapas, nawet na następny dzień. Najlepiej zemleć odważoną porcję kawy tuż przed zaparzeniem.

2. Aby wzmocnić zapach długo przechowywanej kawy ziarnistej, można prażyć jej porcję na rozgrzanej patelni teflonowej przez 5 min (stale mieszając). Prażenie należy zacząć od podgrzewania kawy na małym ogniu i stopniowo go zwiększać. Później ziarna kawy należy ostudzić i zemleć.

3. Zielona kawa ziarnista łatwo przechodzi zapachem leżącej obok czarnej kawy. Aby się go pozbyć, należy zielone ziarna uprażyć na suchej patelni teflonowej: porcję ziaren wsypać na patelnię, ustawić na małym płomieniu i prażyć, mieszając, przez 2 min. Ostudzić i zemleć. Trzeba pamiętać o tym, że zielona kawa łatwo przechodzi obcymi zapachami nie tylko podczas przechowywania, lecz również podczas parzenia.

4. Jeśli mielona kawa straciła zapach, można dodać do niej podczas parzenia kawałek czekolady lub laski wanilii.

5. Przed nalaniem kawy filiżankę powinno się przepłukać wrzątkiem, aby utrzymać aromat zaparzonej kawy.

2022-04-29 10:59

Ocena: +6 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Jak papież Klemens VII „ochrzcił” kawę

[ TEMATY ]

kawa

Adobe Stock

Kawa rozprzestrzeniła się w XVII-wiecznej Europie dzięki decyzji papieża Klemensa VII - przypomina francuski portal „Tribune chrétienne”. Wcześniej miała wśród chrześcijan opinię „napoju diabła”, gdyż w ówczesnych czasach przywożono ją z krajów muzułmańskich.

Jednak pić zaczęto ją w Etiopii [w pierwszym tysiącleciu przed Chrystusem - KAI]. Według tamtejszej legendy pewien pasterz zauważył niecodzienne zachowanie kóz po zjedzeniu owoców pewnego krzewu. Zwierzęta wydawały się bardziej ożywione. Zaintrygowany, pasterz postanowił samemu ich spróbować i odczuł po tym szybki przypływ energii. Zaniósł kilka owoców kawowca do pobliskiego klasztoru. Mnisi, po ich wysuszeniu i zaparzeniu stwierdzili, że napój wywołuje efekt stymulujący, pozwalając im zachować jasność i pobudzenie umysłu.
CZYTAJ DALEJ

Jubileusz 2025: przygotowanie Drzwi Świętych

W poniedziałek (2 grudnia) wieczorem, w Bazylice św. Piotra w Watykanie odbył się obrzęd „recognitio”. Jest to uroczysta ceremonia, podczas której sprawdza się, czy Drzwi Święte zamknięte podczas ostatniego Jubileuszu są nienaruszone i zapieczętowane, gotowe do ponownego otwarcia na nowy Rok Święty 2025.

Obrzęd „recognitio” rozpoczęła modlitwa kard. Maura Gambettiego – kustosza papieskiej bazyliki. Następnie wyważono ścianę, która zabezpieczała Drzwi Święte, wewnątrz świątyni. Wydobyto metalową skrzynkę, która była tam przechowywana od zakończenia ostatniego Roku Świętego – Jubileuszu Miłosierdzia w listopadzie 2016 roku. Znajduje się w niej klucz, który pozwoli na otwarcie Drzwi Świętych wieczorem 24 grudnia, a także klamki, pergamin potwierdzający ich zamknięcie oraz cegły i pamiątkowe medale Franciszka, Benedykta XVI i Jana Pawła II.
CZYTAJ DALEJ

W sobotę święcenia biskupie ks. dr. Tomasza Sztajerwalda

2024-12-03 11:04

[ TEMATY ]

bp Tomasz Sztajerwald

diecezja warszawsko-praska

W najbliższą sobotę 7 grudnia o godz. 11:00 w katedrze warszawsko-praskiej odbędzie się sakra biskupia ks. dr. Tomasza Zbigniewa Sztajerwalda, rektora Wyższego Seminarium Duchownego Diecezji Warszawsko-Praskiej, który został przez Ojca Świętego mianowany biskupem pomocniczym diecezji warszawsko-praskiej.

Znany jest już herb i zawołanie, które przyjmie nowy biskup.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję