Reklama

Niedziela Zamojsko - Lubaczowska

Dziękczynienie za dar chleba

Tegorocznemu Świętu Plonów w Narolu towarzyszyły wieńce dożynkowe – prawdziwe dzieła sztuki.

Niedziela zamojsko-lubaczowska 38/2022, str. I

[ TEMATY ]

dożynki

Agnieszka Marciniszyn

Z wieńcem na dożynki

Z wieńcem na dożynki

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Powiatowe dożynki odbywają się zawsze w ostatnią niedzielę sierpnia w kolejnej gminie. Podobnie było i w tym roku. Zebrane przy ratuszu poczty sztandarowe, delegacje z wieńcami dożynkowymi, władze samorządowe, goście i mieszkańcy w szyku marszowym przeszli do parafialnego kościoła Narodzenia Najświętszej Maryi Panny na dziękczynną Eucharystię, by podziękować Panu Bogu za zebrane plony. Przewodniczył jej proboszcz ks. Józef Bednarz w asyście dziekana narolskiego ks. Juliana Leńczuka. Kapłani poświęcili wieńce dożynkowe. Po nabożeństwie orszak dożynkowy, prowadzony przez orkiestrę dętą Ochotniczej Straży Pożarnej w Tomaszowie Lubelskim, przeszedł na stadion sportowy na dalszą część świętowania.

Po okolicznościowych przemówieniach m.in. przewodniczącego Rejonowej Rady w Jaworowie Mykoły Romaniuka, starostowie dożynek – Katarzyna Krawczyk z Łówczy i Janusz Mazurkiewicz z Lublińca przekazali gospodarzom dożynek – burmistrzowi Narola Grzegorzowi Dominikowi i staroście lubaczowskiemu Zenonowi Swatkowi chleb opieczony z mąki z zebranego w tym roku ziarna. Częstowali uczestników dożynek chlebem. Zasłużeni rolnicy: Jan Lasota, Krzysztof Krasoń, Czesław Mańczak, Jan Nowak, zostali odznaczeni odznaką honorową „Zasłużony dla rolnictwa” nadawaną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Nieodłącznym elementem dożynek są wieńce, prawdziwe dzieła sztuki. Na tegorocznym święcie plonów w Narolu było ich 28. Spośród nich komisja w składzie: Małgorzata Dziura z Muzeum Ziemi Przemyskiej, Agnieszka Kirsz z Muzeum Regionalnego w Tomaszowie Lubelskim oraz Jerzy Plucha z Muzeum Kresów w Lubaczowie, wybrała te najpiękniejsze. Laur zwycięstwa trafił do Koła Gospodyń Wiejskich Lipie. Drugie miejsce zajęło KGW Krowica Sama, a trzecie sołectwo Oleszyce. Do konkursu kulinarnego „Regionalne smaki Ziemi Lubaczowskiej” panie z Kół Gospodyń Wiejskich zgłosiły 18 potraw. Smakowała je komisja pod przewodnictwem Krzysztofa Zielińskiego, twórcy „Podkarpackiego Szlaku Kulinarnego”, która zdecydowała przyznać I miejsce KGW Narol-Wieś, za „Kiszkę ziemniaczaną z kwaśnym mlekiem”. Druga nagroda trafiła do KGW Uszkowce za „Knedle ze śliwką w sosie śmietanowym”, a trzecia do KGW Jędrzejówka za „Pliciaki babcine w sosie z leśnych grzybów”. Na dożynkach swoje prace rękodzielnicze prezentowali twórcy ludowi. 15 z nich startowało w konkursie „Przegląd sztuki”. Pierwsza nagroda trafiła do Agnieszki Argasińskiej, druga do Władysławy Osiewicz-Ryba, a trzecia do Agnieszki Kornagi. Zainteresowaniem cieszyły się też stoiska Stowarzyszenia Twórców Sztuki Ziemi Lubaczowskiej, instytucji rolniczych i bankowych, regionalnych produktów spożywczych, jak miody czy sery oraz atrakcje dla dzieci. Na plenerowej scenie występowały zespoły artystyczne działające w powiecie lubaczowskim: Cztery Pory Roku z Oleszyc, Czerwona Jarzębina z Horyńca Zdroju, kapela OdNowa z Łukawca, grupa Radsoł ze Starego Dzikowa, kapela Braciaki z Podemszczyzny, Galicjanki i kapela „Galicjanie” z ziemi narolskiej. Gościnnie zawsze przyjeżdża na dożynki do powiatu lubaczowskiego zespół folklorystyczny Roztocze z Lubyczy Królewskiej. Wieczorem uczestników dożynek rozgrzały Słowianki, a po nich dyskoteka pod gwiazdami.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2022-09-13 14:05

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Dożynki w folwarku

[ TEMATY ]

dożynki

Joanna Ruchniewicz-Wywigacz

Niedziela 20 września br., to kolejna okazja do zasmakowania w regionalnych, naturalnych smakach, w wytworach z plonów tego roku.

W Zamkowym Folwarku w Żarach podczas Targu Śniadaniowego można było kupić: sery i inne wyroby z mleka koziego, chleb na zakwasie, pasty, pasztety i inne smakołyki z dyni, wina z lubuskich winiarni Saganum i Jakubów, wyroby masarskie od lokalnego wytwórcy. Nie zabrakło miodów, ciast, ręcznie robionych krówek, owoców i warzyw z własnej uprawy, piwa rzemieślniczego, olejów z dyni, lnu, rzepaku, wyrobów z dodatkiem lawendy i domowych przetworów z owoców i warzyw.
CZYTAJ DALEJ

Siekiera w dłoni księdza - mordercy. Zgorszenie przebaczeniem?

2025-07-26 22:29

[ TEMATY ]

Milena Kindziuk

dr Milena Kindziuk

Red.

Milena Kindziuk

Milena Kindziuk

To nie jest zbrodnia, jakich wiele. Kolejna odnotowana w kronikach kryminalnych, popełniona nocą w ustronnym miejscu. To jest rana, która rozrywa serce Kościoła. Bo sprawcą jest kapłan.

Pęka mi serce, gdy o tym piszę. Pęka też obraz Kościoła w oczach wielu. Pęka zaufanie. Pęka nadzieja. Bo fakt pozostaje faktem: ksiądz zamordował człowieka. Ze szczególnym okrucieństwem.
CZYTAJ DALEJ

Świętowali jubileusz

2025-07-27 20:19

Biuro Prasowe AK

- Historia Marii Magdaleny wpisuje się w treść tego, co przeżywamy podczas każdej Eucharystii, ale to jest także treść życia, wiary, miłości tej ziemi, nadziei upadków i powstań, tych wszystkich ludzi, którzy tutaj żyli i których życie duchowe od 200 lat związane jest z tą parafią i z tą świątynią poświęconą św. Marii Magdaleny – mówił abp Marek Jędraszewski w czasie odpustu w Odrowążu Podhalańskim, gdzie świętowano 200-lecie powstania parafii.

Na początku uroczystości przedstawiciele czterech wsi tworzących parafię — Odrawąża, Zaucznego, Pieniążkowic i Działu — powitali abp. Marka Jędraszewskiego. Jeden z sołtysów przypomniał, że historia parafii rozpoczęła się 200 lat temu w Pieniążkowicach, skąd wyszła procesja, by położyć kamień węgielny pod budowę kościoła w Odrowążu. – Polska nie istniała. Trudne czasy. Nasi pradziadkowie wybudowali tę świątynię, która do dzisiejszego dnia trwa – mówił. – Jeżeli będziemy kierować się słowami, które są na sztandarach — Bóg, honor, ojczyzna — i tak postępować, to na pewno będziemy i przetrwamy — dodawał mężczyzna.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję