Reklama

Porady

Dietetyk radzi

Niedożywienie w chorobie

Prawidłowo zbilansowana dieta stanowi istotny element w leczeniu choroby Parkinsona. Zauważa się, że znaczna część pacjentów z tą chorobą jest niedożywiona. Jak można temu zapobiec?

Niedziela Ogólnopolska 34/2023, str. 48

[ TEMATY ]

Dietetyk radzi

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Częstym problemem u osób z chorobą Parkinsona są zaparcia. Może to wynikać z procesu neurodegeneracji, ale też może być skutkiem niepożądanym działania niektórych leków. Na zaparcia wpływają również brak aktywności fizycznej oraz upośledzenie motoryki chorego. Problem zaparć dotyka ok. 85% chorych. Wywołują one dyskomfort i spadek apetytu.

Dysfagia

Kolejnym problemem, który może wpływać na niedożywienie, jest dysfagia. Charakteryzuje się ona występowaniem objawów zaburzeń fazy ustnej, gardłowej oraz przełykowej. W pierwszej fazie występują charakterystyczne ruchy języka broniącego się przed odruchem połykania, dzielenia pokarmu na wiele połknięć czy też przetrzymywanie pokarmu w ustach. W fazie gardłowej wyróżnia się zaleganie w dołkach nagłośniowych, osłabienie czucia w okolicach gardła. W ostatniej fazie występują zmniejszona ruchomość przełyku lub jego skurcze.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Zalecenia żywieniowe

Reklama

Aby nie dopuścić do niedożywienia w chorobach neurologicznych, w tym w chorobie Parkinsona, należy spożywać nie mniej niż 2200 kcal dziennie. W początkowym okresie choroby zaleca się dietę podstawową. Zawiera ona: pieczywo mieszane, mąki, kasze, makarony, produkty mleczne, jaja, chude mięso, ziemniaki, owoce i warzywa oraz rośliny strączkowe. Wartość energetyczna powinna osiągać 25-30 kcal na każdy kilogram należnej masy ciała. Białko powinno oscylować w granicach 0,8 g na kilogram masy ciała. Tłuszcze to ok. 20-35% kaloryczności dziennej, czyli 48-85 gramów.

W przypadku występowania dyskinez ruchowych (nieskoordynowanych ruchów) wartość energetyczną należy zwiększyć. U pacjentów z niedowagą należy zastosować większą zawartość węglowodanów złożonych (produkty pełnoziarniste: żytnie pieczywo, płatki owsiane, otręby, ryż brązowy, grube kasze, makaron razowy) i warzyw (groch, fasola, bób, soja, soczewica) oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych (łosoś, tuńczyk, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej z orzechów włoskich, orzechy, pestki, nasiona, awokado, oliwki).

U pacjentów w zaawansowanym stadium choroby, którzy przyjmują preparaty lewodopy, zalecane jest ograniczenie podaży białka nawet do 10% w ciągu dnia. Wyjątkiem jest posiłek wieczorny, który powinien uzupełnić rekomendowaną ilość białka. Zwiększona podaż białka w godzinach wieczornych przyczynia się do lepszego działania lewodopy.

Zaparciom można zapobiegać przez zwiększenie zawartości błonnika pokarmowego. Do produktów bogatych w błonnik należą: gruboziarniste produkty zbożowe, warzywa w postaci surówek, owoce czy otręby. Ograniczyć natomiast należy spożycie produktów, które zmniejszają perystaltykę jelit, a są to: banany, ryż biały, mąka ziemniaczana.

U osób z zaburzeniami połykania stosuje się dietę o zmienionej konsystencji – dietę o konsystencji papkowatej.

2023-08-14 14:22

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Dietoterapia w chorobie Parkinsona

Niedziela Ogólnopolska 32/2023, str. 46

[ TEMATY ]

Dietetyk radzi

Adobe Stock

Prawidłowo zbilansowana dieta stanowi istotny element w leczeniu. Zauważa się, że znaczna część pacjentów z chorobą Parkinsona jest niedożywiona. Jak można temu zapobiec?

Choroba Parkinsona jest zaburzeniem neurozwyrodnieniowym. Jest to schorzenie ośrodkowego układu nerwowego. Charakteryzuje się postępującym uszkodzeniem nerwów i wiąże się z zanikiem neuronów dopaminergicznych w istocie czarnej mózgu. Pierwsze objawy pojawiają się ok. 60. roku życia. Zdecydowanie częściej parkinson dotyka mężczyzn. Na chorobę narażone są osoby, u których ta choroba występuje w pierwszej linii pokrewieństwa. Klasycznym objawem jest bradykinezja, czyli spowolnienie ruchowe. Mogą występować również: wzmożone napięcie mięśniowe, drżenie spoczynkowe oraz zaburzona postawa ciała. Pacjenta zmagającego się z chorobą Parkinsona można poznać po charakterystycznej zgarbionej postawie. Pacjent w czasie chodu powłóczy nogami i nie wymachuje ramionami. Mogą również występować łojotok, ślinotok czy zaparcia. Początkowo objawy typowej choroby dotyczą jednej strony ciała.
CZYTAJ DALEJ

Świadectwo byłej top modelki Nadii Auermann: "Kiedy byłam na Mszy, płakałam"

2025-07-13 20:01

[ TEMATY ]

świadectwo

de.wikipedia.org

Nadja Auermann (2007)

Nadja Auermann (2007)

„Kiedy byłam na Mszy, płakałam” - opowiada była top modelka Nadja Auermann. Wraz ze swymi rodaczkami z Niemiec: Claudią Schiffer i Heidi Klum była jedną z gwiazd wybiegów mody w latach 90. XX wieku. W wieku 49 lat przyjęła chrzest w Kościele katolickim. W wywiadzie dla niemieckiej edycji magazynu „Vogue” opowiedziała o swym nawróceniu.

Auerman dorastała w Berlinie Zachodnim w rodzinie odrzucającej religię. „Ale zawsze wierzyłam w Boga. Dla mnie piękno miało w sobie coś boskiego. To wyraz miłości” - mówi posiadaczka najdłuższych nóg (1,12 metra), wpisanych do Księgi Rekordów Guinnessa.
CZYTAJ DALEJ

Częstochowa gości stypendystów Fundacji „Dzieło Nowego Tysiąclecia”.

2025-07-15 14:59

[ TEMATY ]

stypendyści

Konferencja prasowa

Fundacja Dzieło Nowego Tysiąclecia

Karol Porwich/Niedziela

1300 stypendystów Fundacji „Dzieło Nowego Tysiąclecia” bierze udział w obozie wakacyjnym w Częstochowie. Wydarzeniu, w dniach 11-21 lipca, towarzyszy hasło „Jesteście moją nadzieją”.

W spotkaniu w archidiecezji częstochowskiej bierze udział 710 stypendystów – uczniów szkół podstawowych, liceów i techników z całej Polski oraz 570 studentów zrzeszonych w 16 wspólnotach akademickich, a uczących się w 50 miastach w Polsce oraz za granicą. Obu obozom towarzyszy grupa 171 wolontariuszy, stypendystów, sióstr zakonnych, księży, część z nich to absolwenci programu stypendialnego.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję