Reklama

Z zakonnej kuchni

Z zakonnej kuchni

Za klasztornymi murami kryje się wielkie bogactwo duchowości i tradycji, także tych kulinarnych, które zakonnicy od wieków kultywują. Zakonna kuchnia zaskakuje nas smakiem rodzimych specjałów, wzbogaconych przez tradycje kuchni krajów, z których bracia czy siostry się wywodzą. Korzystając z produktów, które często wytwarzają sami, zakonnicy propagują zdrowe jedzenie. Przypominamy oryginalne dania i potrawy.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kurczak a la flaczki

SKŁADNIKI :
*1 kurczak o wadze ok. 1,2 kg
*2 marchewki
*1 pietruszka
*1 plaster selera
*1 cebula
*liść laurowy
*5 ziaren ziela angielskiego
*2 łyżki masła
*2 łyżki mąki
*przyprawa typu vegeta
*przyprawa typu maggi
*1,5 łyżeczki majeranku
*sól, pieprz

Wykonanie:
1. Kurczaka dokładnie umyć i w całości włożyć do garnka. Zalać wodą tak, aby przykryć mięso. Posolić, dodać liść laurowy i ziele angielskie oraz obrane warzywa.
2. Gotować bez przykrycia na wolnym ogniu. Warzywa wyjąć po 20 min, a kurczaka gotować jeszcze ponad 30 min.
3. Rosół przecedzić do innego garnka.
4. Marchew, pietruszkę i seler pokroić w paski, cebulę wyrzucić.
5. Mięso oddzielić od kości i pokroić w paski wzdłuż włókien (krojone w poprzek kruszyłoby się).
6. Masło utrzeć z mąką, dodać nieco gorącej zupy, rozetrzeć i wlać do rosołu. Zagotować, włożyć mięso i warzywa i dodać 1 łyżkę maggi. Pogotować 3 min i przyprawić vegetą, pieprzem i majerankiem. Można też posypać natką pietruszki. Podawać z bułeczką.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Pierogi św. Jacka

Reklama

SKŁADNIKI :
Ciasto:
*1 kg mąki
*8 dkg drożdży
*1/2 l mleka
*ok. 10 dkg cukru
*4 żółtka
*1/2 kostki margaryny
*szczypta soli
Farsz:
*2 kg jabłek obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej i dodać do smaku cukier, cynamon, cukier wanilinowy oraz łyżkę bułki tartej.
*Można też zrobić pierogi z farszem z kiszonej kapusty z grzybami leśnymi lub pieczarkami.
Do smażenia:
*1 litr oleju, 1 łyżka octu lub spirytusu

Wykonanie:
1. Z ok. 25 dkg mąki, drożdży, cukru i ciepłego mleka zrobić rozczyn, pozostawić w ciepłym miejscu.
2. Żółtka utrzeć z cukrem. Margarynę stopić.
3. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodać jajka utarte z cukrem, wyrobić ciasto, dodać margarynę i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie. Zostawić na chwilę, aż ciasto podrośnie.
4. Wyłożyć na stolnicę, rozwałkować. Wykrawać krążki, nakładać farsz i zlepiać pierogi.
5. Smażyć na głębokim oleju.

Zupa z soczewicy

SKŁADNIKI:
*1 szklanka czerwonej soczewicy
*cebula: 1/2 białej i 1/2 czerwonej
*2-3 ząbki czosnku (w zależności od upodobań smakowych)
*5-7 świeżych pomidorów (poza sezonem – pomidorów konserwowych)
*przecier pomidorowy (do smaku)
*1/4 szklanki oliwy z oliwek
*przyprawy: oregano, bazylia, imbir, gałka muszkatołowa, pieprz czarny i biały, sól, koper, mięta
*listki świeżej bazylii
*cytryna

Reklama

Wykonanie:
1. W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę pokrojoną w kostkę, dodać ziarno soczewicy, czosnek i smażyć ok. 5 min, zwracając uwagę, żeby składniki się nie przypaliły.
2. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w plasterki i udusić z soczewicą.
3. Następnie zalać wodą (ok. 2,5 l), dodać koncentrat, przyprawy, zioła. Gotować jeszcze kilka minut.
4. Przed podaniem wycisnąć sok z cytryny. Zupę udekorować listkiem świeżej bazylii i plasterkiem cytryny.

Racuchy

SKŁADNIKI:
Ciasto:
*450 ml kefiru
*1 jajko
*30-40 dkg mąki
*szczypta soli
*2-3 łyżeczki cukru
*cukier wanilinowy
*płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Doda tkowo:
*jabłka pokrojone w plasterki lub starte na grubej tarce albo inne owoce (np. wiśnie, gruszki, jagody, śliwki –wg uznania)

Wykonanie:
1. Składniki na ciasto wyrobić mikserem – ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
2. Następnie dodać jabłka i wymieszać.
3. Ciasto kłaść łyżką na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem i smażyć z obu stron na złoty kolor.
4. Placki podawać posypane cukrem pudrem.

2024-01-23 14:19

Oceń: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Płatki owsiane z wiśniami

Składniki : *60 g płatków owsianych *120 ml mleka 2% *150 g wiśni *10 g wiórków kokosowych *5 g miodu
CZYTAJ DALEJ

Klucz do wiary

Przeżywając okres wielkanocny, koncentrujemy się na zmartwychwstaniu naszego Pana – Jezusa Chrystusa. Bóg przemawiający we wspólnocie Kościoła, do której należymy przez chrzest św. oraz wyznanie wiary, przypomina nam, że my również jesteśmy powołani do uczestnictwa w zmartwychwstaniu Chrystusa. To cel naszego życia wiary.

Bo gdyby Chrystus nie zmartwychwstał, gdyby nie było w nas wiary w zmartwychwstałego Pana, to nasze chrześcijaństwo byłoby warte tyle co nic. Okres paschalny służy nam właśnie do tego, żeby to „nic” przemieniło się w głęboką wiarę, że Chrystus zmartwychwstał, że zmartwychwstał mój Dobry Pasterz, który jest moim Obrońcą – a zatem niczego nie muszę się bać, nawet cierpienia i śmierci, bo On jest ze mną. W ostatnich wersetach Ewangelii wg św. Mateusza zmartwychwstały Jezus sam o sobie mówi: „Dana Mi jest wszelka władza w niebie i na ziemi”(28, 18). Uświadamiając to sobie, możemy mieć poczucie bezpieczeństwa, gdy przez wiarę przylgniemy do zmartwychwstałego Pana.
CZYTAJ DALEJ

Ostatnia Msza św. za Papieża Franciszka sprawowana ramach Novemdiales

2025-05-04 18:52

[ TEMATY ]

papież Franciszek

śmierć Franciszka

Vatican Media

Kardynał Dominique Mamberti

Kardynał Dominique Mamberti

Papież Franciszek, ożywiony miłością Pana i prowadzony przez Jego łaskę, był wierny swojej misji aż do ostatecznego wyczerpania sił – przypomniał kardynał Dominique Mamberti w ostatniej Mszy św. za duszą Papieża Franciszka, sprawowanej w ramach Novemdiales w Bazylice św. Piotra. Kardynał wskazał na ważny wymiar duchowości Franciszka, jakim była adoracja Chrystusa.

W homilii kardynał nawiązał do słów z niedzielnego czytania Ewangelii św. Jana. Nad Jeziorem Tyberiadzkim Jezus po Zmartwychwstaniu prowadzi dialog z Piotrem, pytając apostoła, czy Go kocha. Zauważył, że „miłość” jest kluczowym słowem tej karty Ewangelii. „Pierwszym, który rozpoznaje Jezusa, jest «uczeń, którego Jezus miłował», Jan, który woła: «To jest Pan!», a Piotr natychmiast wskakuje do morza, aby dołączyć do Mistrza. Po wspólnym posiłku, który rozpalił w sercach apostołów wspomnienie Ostatniej Wieczerzy, rozpoczyna się dialog między Jezusem a Piotrem, potrójne pytanie Pana i potrójna odpowiedź Piotra” – mówił kardynał.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję