Każdego roku wzrasta liczba alergików, w Polsce dochodzi ona nawet do 40% społeczeństwa. Wiosna to czas szczególnie uciążliwy dla wielu z nich, gdyż zaczynają się budzić do życia drzewa, trawy i kwiaty, które reagują w prostym mechanizmie nie tylko alergii, ale i alergii krzyżowych. Gdy ma się tę wiedzę, warto zatem przygotować się do sezonu zwiększonej częstotliwości alergii, aby zmniejszyć nasilenie objawów, a nawet całkowicie się ich pozbyć.
Uważam, że jest możliwe zmniejszenie objawów alergii, a w dłuższej perspektywie nawet całkowite jej wyeliminowanie. Wymaga to jednak pracy polegającej na wyciszeniu nadmiernej reakcji układu immunologicznego, co nie jest sprawą łatwą, gdyż nie ma jednej przyczyny alergii. Warto wiedzieć, że brak odpowiedniego działania w przypadku objawów alergii może prowadzić nawet do wystąpienia astmy alergicznej czy przewlekłego zapalenia zatok. Zdecydowanie więc nie warto czekać, aż alergia sama ustąpi.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Leczenie akademickie zakłada głównie stosowanie leków przeciwalergicznych, unikanie alergenów, także krzyżowych, ewentualnie odczulanie.
Reklama
W walce z alergią warto także wykorzystać dobra natury i poszukać głębszych przyczyn, do których mogą należeć: zła kondycja jelit, ukryte stany zapalne, dieta nadmiernie przetworzona i prozapalna, obciążenie toksynami czy mikroorganizmami. Poniżej podaję sprawdzone propozycje, nie ma jednak konieczności wprowadzenia ich wszystkich łącznie.
Warto zacząć od udania się do lekarza w celu konsultacji i wykonania przynajmniej podstawowych badań oraz IgE całkowitego. Dobrym pomysłem jest wykonanie panelu alergicznego, najlepiej z krwi, a także zbadanie poziomu histaminy i enzymu DAO, zwłaszcza kiedy występują zaburzenia pracy przewodu pokarmowego czy pogorszenie objawów, nawet z opóźnieniem, po zjedzeniu produktów długo dojrzewających, wędzonych wędlin, kakao, kiszonek, wina. Badanie może się okazać przydatne także wtedy, kiedy obserwujemy trudności ze snem czy migreny.
Usuń lub ogranicz alergeny, zwłaszcza w sezonie, także te krzyżowe.
Wyklucz i usuń inne przyczyny, które mogą mieć wpływ na pogorszenie objawów alergii, takie jak pasożyty, infekcje, np. Helicobacter pylori czy choćby zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego SIBO.
Wprowadź zdrową dietę, bogatą w warzywa i dobre tłuszcze nienasycone. Szczególną uwagę zwróć na dietę przeciwzapalną, z ograniczeniem produktów mocno przetworzonych, z dodatkami chemicznymi czy bogatą w produkty powodujące wyrzut histaminy, takie jak wino, orzechy, kakao, truskawki.
Warto zrobić oczyszczanie organizmu w zależności od wyników badań i objawów. Jednymi z propozycji są detoks jaglany i post dr Dąbrowskiej.
Reklama
Zastosuj naturalne substancje pomocne w alergiach, jak witamina C, czarnuszka, pokrzywa, nagietek, rumianek, dziurawiec, świetlik, zielona herbata, czarna rzepa, chlorella. Pomocna może być betaina HCL. Oczywiście, nie ma potrzeby stosowania wszystkich ziół równocześnie. Zaczęłabym od stosowania 2 razy dziennie łyżki oleju z czarnuszki, herbaty z pokrzywy oraz chlorelli.
W alergiach pokarmowych warto poprawić kondycję jelit, choćby przez probiotyki i dobrą dietę.
Zminimalizuj czas ekspozycji na alergeny – największy jest rano do ok. godz. 8 i wieczorem po 17. Najlepiej jest zatem wietrzyć pomieszczenie i przebywać na świeżym powietrzu poza tymi godzinami. Znajomość kalendarza pylenia roślin umożliwi unikanie kontaktu z nimi, a poznanie alergenów krzyżowych pomoże lepiej dopasować dietę.