Reklama

W wolnej chwili

Życie ze smakiem

Letnie ciasta z owocami

W czasie wakacji, kiedy w ogrodzie pojawiają się sezonowe owoce, warto zająć się pieczeniem domowych pyszności. Zarówno dzieci, jak i dorośli je uwielbiają.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Tarta truskawkowa

SKŁADNIKI :
Ciasto:
*200g mąki
*100 g zimnego masła
*60 g cukru pudru
*1 żółtko
*szczypta soli
Krem:
*600 ml mleka
*2 opakowania budyniu waniliowego
*2 żółtka
*2 łyżki masła

Na wierzch:
*300 g truskawek
*1/2 opakowania galaretki krystalicznej
*200 ml wrzącej wody

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Wykonanie:
1. Z podanych składników zagnieć ciasto. Wstaw na 1 godz. do lodówki, by je dobrze schłodzić. Potem ciastem wylep formę do tarty (średnica 24 cm), nakłuj je widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i piecz ok. 20 min.
2. Proszek budyniowy wymieszaj z żółtkami i 1 szklanką mleka. Resztę mleka zagotuj z cukrem, wlej rozrobiony budyń i mieszaj, aż masa zgęstnieje. Na koniec dodaj masło, wymieszaj. Zestaw z ognia i wystudź.
3. Galaretkę rozpuść we wrzątku. Wystudź.
4. Na ciasto wyłóż krem, ułóż pokrojone truskawki, polej galaretką.

Pleśniak z agrestem

SKŁADNIKI :
Ciasto:
*3 szklanki mąki
*1 kostka masła
*5 zółtek
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*1 łyżka kakao
Piana:
*5 białek
*1 szklanka cukru
*1 opakowanie kisielu, np. cytrynowy
Dodatkowo:
*1 kg agrestu
*1 mały słoik powideł lub dżemu

Reklama

Wykonanie:
1. Żółtka oddziel od białek.
2. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do miski, dodaj posiekane masło, żółtka i zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części, do mniejszej dodaj kakao i zagnieć – do połączenia składników.
3. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, jasne ciasto rozwałkuj i wyłóż na dnie formy. Rozsmaruj powidła lub dżem, wyłóż umyty i obrany agrest.
4. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając. Gdy piana będzie sztywna, a cukier niewyczuwalny, wsyp kisiel i wymieszaj – do połączenia składników.
5. Ubitą pianę wyłóż na owoce, równo rozsmaruj.
6. Na pianę zetrzyj na tarce ciemne ciasto.
7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i piecz 40 min.

Malinowa chmurka

SKŁADNIKI:
Biszkopt:
*3 jajka
*1/2 szklanki cukru
*1/2 szklanki mąki pszennej
*2 łyżki mąki ziemniaczanej
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
Warstwa bezowa:
*3 białka
*15 dag cukru trzcinowego
*2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
*5 dag płatków migdałowych
Warstwa śmietankowa:
*500 ml śmietany 36-procentowej (kremówki)
*25 dag serka mascarpone
*3 łyżki cukru pudru
*cukier wanilinowy
Warstwa malinowa:
*50 dag malin
*3 galaretki malinowe
*3,5 szklanki wody

Reklama

Wykonanie:
1. Białka ubij na sztywno. Dodaj cukier i żółtka. Połącz z resztą składników, delikatnie mieszając. Formę o wymiarach 23x33 cm wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 25 min w temp. 180°C.
2. Białka przełóż do miski, ubij na sztywną pianę, dodawaj po łyżce cukru i dalej ubijaj. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Formę o takich samych wymiarach wyłóż papierem do pieczenia, na to rozsmaruj bezę, posyp płatkami migdałowymi. Wstaw do piekarnika i piecz w temp. 140°C ok. 1 godz.
3. Śmietanę i serek mascarpone dobrze schłódź. Śmietanę przelej do miski, dodaj cukier puder z cukrem wanilinowym i ubij na sztywno. Dodaj serek mascarpone i całość zmiksuj.
4. Galaretki rozpuść w 3,5 szklanki wrzącej wody. Przestudź i wymieszaj z malinami, wstaw do lodówki do lekkiego stężenia.
5. Na przestudzony biszkopt wyłóż połowę masy śmietankowej, rozsmaruj.
6. Na warstwę kremową wlej tężejącą galaretkę z malinami. Schłódź w lodówce.
7. Gdy galaretka całkowicie stężeje, rozsmaruj drugą warstwę kremu. Na wierzch wyłóż przestudzoną bezę. Ciasto schłódź w lodówce.

Babeczki drożdżowe z rabarbarem

SKŁADNIKI:
*2 szklanki mąki
*1/2 szklanki cukru
*1/2 szklanki mleka
*1 jajko
*5 dag masła
*5 łodyg rabarbaru
*1 białko
*25 g drożdży
*opakowanie cukru wanilinowego
Kruszonka:
*5 dag margaryny
*1/2 szklanki mąki

Wykonanie:
1. Z drożdży, mleka, cukru i mąki (po łyżce) zrób zaczyn.
2. Gdy wyrośnie, zagnieć z resztą cukru, mleka, mąki i z jakiem. Na koniec dodaj miękkie masło. Ciasto zostaw do wyrośnięcia.
3. Rabarbar umyj, pokrój i posyp cukrem wanilinowym.
4. Po godzinie nakładaj ciasto i rabarbar do papierowych foremek. Wierzch posmaruj białkiem. Posyp kruszonką z margaryny zagniecionej z mąką.
5. Piecz 20 min w temp. 180°C.

2024-06-18 14:27

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Baba drożdżowa z bakaliami

Niedziela Ogólnopolska 13/2018, str. 58

[ TEMATY ]

ciasto

Graziako

Baby, które znamy dzisiaj, pojawiły się na ziemiach polskich pod koniec XVIII wieku. Pięknie wyrośnięta baba zapowiada powodzenie całej rodzinie, dlatego też każdej pani domu bardzo zależało na udanym wielkanocnym specjale. I dziś nie może jej zabraknąć w wielkanocnym koszyku i na świątecznym stole.
CZYTAJ DALEJ

Śląskie: Ponad 500 interwencji strażaków, najtrudniejsza sytuacja w powiecie bielskim

2025-07-28 09:30

[ TEMATY ]

intensywne opady

PAP/Darek Delmanowicz

Ponad 500 razy interweniowali od niedzieli w związku z silnymi opadami strażacy w województwie śląskim – poinformował w poniedziałek wojewoda Marek Wójcik. Najtrudniejsza sytuacja jest w powiecie bielskim. Lokalne rzeki przekroczyły tam stany alarmowe.

Wojewoda poinformował, że w całym regionie do godz. 9.00 strażacy interweniowali 509 razy. Najwięcej w Bielsku-Białej i w powiecie bielskim – łącznie 300 razy. Kolejne pod względem liczby wyjazdów strażaków były powiaty częstochowski, cieszyński i Częstochowa.
CZYTAJ DALEJ

Znaczki i monety watykańskie dostępne online

2025-07-28 17:08

[ TEMATY ]

Watykan

Vatican

Aby kupić znaczki i monety watykańskie nikt nie musi już podróżować do Rzymu. Od teraz znaczki pocztowe i monety z papieżem można wygodnie kupić online, płacąc kartą kredytową, poinformował Gubernatorat Państwa Watykańskiego.

Obecna oferta jest szczególnie różnorodna z uwagi na trwający Rok Święty i niedawny okres „sede vacante” (okres między śmiercią papieża a wyborem jego następcy). Całkowicie odnowiony sklep internetowy watykańskiego CFN (Commercializzazione Filatelica e Numismatica) oferuje również emisje specjalne i druki z tego krótkiego okresu przejściowego między pontyfikatami Franciszka i Leona XIV.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję