Reklama

W wolnej chwili

Życie ze smakiem

Letnie ciasta z owocami

W czasie wakacji, kiedy w ogrodzie pojawiają się sezonowe owoce, warto zająć się pieczeniem domowych pyszności. Zarówno dzieci, jak i dorośli je uwielbiają.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Tarta truskawkowa

SKŁADNIKI :
Ciasto:
*200g mąki
*100 g zimnego masła
*60 g cukru pudru
*1 żółtko
*szczypta soli
Krem:
*600 ml mleka
*2 opakowania budyniu waniliowego
*2 żółtka
*2 łyżki masła

Na wierzch:
*300 g truskawek
*1/2 opakowania galaretki krystalicznej
*200 ml wrzącej wody

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Wykonanie:
1. Z podanych składników zagnieć ciasto. Wstaw na 1 godz. do lodówki, by je dobrze schłodzić. Potem ciastem wylep formę do tarty (średnica 24 cm), nakłuj je widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i piecz ok. 20 min.
2. Proszek budyniowy wymieszaj z żółtkami i 1 szklanką mleka. Resztę mleka zagotuj z cukrem, wlej rozrobiony budyń i mieszaj, aż masa zgęstnieje. Na koniec dodaj masło, wymieszaj. Zestaw z ognia i wystudź.
3. Galaretkę rozpuść we wrzątku. Wystudź.
4. Na ciasto wyłóż krem, ułóż pokrojone truskawki, polej galaretką.

Pleśniak z agrestem

SKŁADNIKI :
Ciasto:
*3 szklanki mąki
*1 kostka masła
*5 zółtek
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*1 łyżka kakao
Piana:
*5 białek
*1 szklanka cukru
*1 opakowanie kisielu, np. cytrynowy
Dodatkowo:
*1 kg agrestu
*1 mały słoik powideł lub dżemu

Reklama

Wykonanie:
1. Żółtka oddziel od białek.
2. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do miski, dodaj posiekane masło, żółtka i zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części, do mniejszej dodaj kakao i zagnieć – do połączenia składników.
3. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, jasne ciasto rozwałkuj i wyłóż na dnie formy. Rozsmaruj powidła lub dżem, wyłóż umyty i obrany agrest.
4. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając. Gdy piana będzie sztywna, a cukier niewyczuwalny, wsyp kisiel i wymieszaj – do połączenia składników.
5. Ubitą pianę wyłóż na owoce, równo rozsmaruj.
6. Na pianę zetrzyj na tarce ciemne ciasto.
7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i piecz 40 min.

Malinowa chmurka

SKŁADNIKI:
Biszkopt:
*3 jajka
*1/2 szklanki cukru
*1/2 szklanki mąki pszennej
*2 łyżki mąki ziemniaczanej
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
Warstwa bezowa:
*3 białka
*15 dag cukru trzcinowego
*2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
*5 dag płatków migdałowych
Warstwa śmietankowa:
*500 ml śmietany 36-procentowej (kremówki)
*25 dag serka mascarpone
*3 łyżki cukru pudru
*cukier wanilinowy
Warstwa malinowa:
*50 dag malin
*3 galaretki malinowe
*3,5 szklanki wody

Reklama

Wykonanie:
1. Białka ubij na sztywno. Dodaj cukier i żółtka. Połącz z resztą składników, delikatnie mieszając. Formę o wymiarach 23x33 cm wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 25 min w temp. 180°C.
2. Białka przełóż do miski, ubij na sztywną pianę, dodawaj po łyżce cukru i dalej ubijaj. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Formę o takich samych wymiarach wyłóż papierem do pieczenia, na to rozsmaruj bezę, posyp płatkami migdałowymi. Wstaw do piekarnika i piecz w temp. 140°C ok. 1 godz.
3. Śmietanę i serek mascarpone dobrze schłódź. Śmietanę przelej do miski, dodaj cukier puder z cukrem wanilinowym i ubij na sztywno. Dodaj serek mascarpone i całość zmiksuj.
4. Galaretki rozpuść w 3,5 szklanki wrzącej wody. Przestudź i wymieszaj z malinami, wstaw do lodówki do lekkiego stężenia.
5. Na przestudzony biszkopt wyłóż połowę masy śmietankowej, rozsmaruj.
6. Na warstwę kremową wlej tężejącą galaretkę z malinami. Schłódź w lodówce.
7. Gdy galaretka całkowicie stężeje, rozsmaruj drugą warstwę kremu. Na wierzch wyłóż przestudzoną bezę. Ciasto schłódź w lodówce.

Babeczki drożdżowe z rabarbarem

SKŁADNIKI:
*2 szklanki mąki
*1/2 szklanki cukru
*1/2 szklanki mleka
*1 jajko
*5 dag masła
*5 łodyg rabarbaru
*1 białko
*25 g drożdży
*opakowanie cukru wanilinowego
Kruszonka:
*5 dag margaryny
*1/2 szklanki mąki

Wykonanie:
1. Z drożdży, mleka, cukru i mąki (po łyżce) zrób zaczyn.
2. Gdy wyrośnie, zagnieć z resztą cukru, mleka, mąki i z jakiem. Na koniec dodaj miękkie masło. Ciasto zostaw do wyrośnięcia.
3. Rabarbar umyj, pokrój i posyp cukrem wanilinowym.
4. Po godzinie nakładaj ciasto i rabarbar do papierowych foremek. Wierzch posmaruj białkiem. Posyp kruszonką z margaryny zagniecionej z mąką.
5. Piecz 20 min w temp. 180°C.

2024-06-18 14:27

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Ciasto ucierane na jogurcie

Niedziela Ogólnopolska 18/2016, str. 58

[ TEMATY ]

ciasto

Graziako

Lekkie ciasto z bakaliami to dobra propozycja na popołudniowy deser czy przyjęcie gości. A okazji do spotkań rodzinnych w tych majowych dniach nie zabraknie. Ciasto można podawać z aromatyczną czarną herbatą.

• 35 dag mąki
CZYTAJ DALEJ

Pier Giorgio Frassati jest znakiem dla dzisiejszej młodzieży

2024-12-11 14:50

[ TEMATY ]

kanonizacja

błogosławiony

turyn

Pier Giorgio Frassati

Kard. Roberto Repole

Piemont

Włodzimierz Rędzioch

Grób bł. Pier Giorgia Frassatiego

Grób bł. Pier Giorgia Frassatiego

Dokładnie dwa lata temu, w grudniu 2022 r., spotkałem się w katedrze w Turynie z arcybiskupem stolicy Piemontu Roberto Repole. To właśnie w turyńskiej katedrze znajduje się grób błogosławionego Pier Giorgia Frassatiego.

Rozmawialiśmy wtedy o jego procesie kanonizacyjnym. Nie myślałem wówczas, że dwa lata później spotkam się z arcybiskupem Repole już jako kardynałem i że będzie wiadoma data kanonizacji młodzieńca z Turynu, człowieka ośmiu błogosławieństw (Papież Franciszek postanowił dokonać kanonizacji w czasie Roku Świętego, podczas Jubileuszu Młodych, który odbędzie się w dniach od 28 lipca do 3 sierpnia 2025 r. w Rzymie). Spytałem więc Kardynała czym dla Turynu, miasta wielu „świętych społecznych” - ks. Jan Bosko, Cafasso, Murialdo, Faà di Bruno – będzie teraz kanonizacja Frassatiego, następnej osoby zaangażowanej społecznie.
CZYTAJ DALEJ

Oryginał jest najważniejszy

2024-12-12 16:25

[ TEMATY ]

Archiwum Diecezjalne w Zielonej Górze

Archiwum Państwowe w Zielonej Górze

Karolina Krasowska

O dokumentach opowiedzieli dyrektor Archiwum Diecezjalnego ks. Robert Kufel oraz panie konserwator - Dominika Przybysz i Joanna Ogińska

O dokumentach opowiedzieli dyrektor Archiwum Diecezjalnego ks. Robert Kufel oraz panie konserwator - Dominika Przybysz i Joanna Ogińska

W Archiwum Państwowym z Zielonej Górze 12 grudnia oficjalnie zakończono projekt w ramach konkursu „Wspieranie działań archiwalnych 2024”, zorganizowanego i sfinansowanego przez Naczelną Dyrekcję Archiwów Państwowych. Celem projektu była konserwacja trzech cennych dokumentów z zasobu Archiwum Diecezjalnego w Zielonej Górze.

Dwie dudki pochodzą z parafii rzymskokatolickiej we Wschowie, jedna z parafii rzymskokatolickiej w Pszczewie. Posiadają spisy typowe dla akt metrykalnych, tj. informacje dotyczące urodzin, zgonów i chrztów. To unikaty i cenne źródło dla badaczy historii naszego regionu. Dokumenty były w tak bardzo złym stanie, że istotnie wymagały działań konserwatorskich. Prace trwały od czerwca do grudnia tego roku. Materiałami zajęły się profesjonalne konserwatorki Dominika Przybysz i Joanna Ogińska.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję