Reklama

Zdrowie

Życie ze smakiem

Orzeźwiające zupy na lato

W upalne dni szukamy różnych sposobów na ochłodę – również w kuchni. Polecamy chłodniki – zupy podawane na zimno. Najlepiej smakują z młodymi ziemniakami i koperkiem bądź grzankami.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Chłodnik litewski

SKŁADNIKI :
*1 duży pęczek botwiny wraz z młodymi buraczkami
*2 ogórki
*1/2 szklanki posiekanego koperku
*2 łyżki szczypiorku
*2 jajka ugotowane na twardo
*2 ząbki czosnku
*6 szklanek kefiru lub naturalnego jogurtu
*1/2 szklanki kwaśnej śmietany
*sól

Wykonanie:
1. Dokładnie oczyszczoną botwinkę drobno posiekaj, buraczki cieniutko obierz i pokrój w niewielką kostkę. Przełóż do rondelka, zalej wodą tak, aby jarzyny pozostawały zaledwie przykryte, i duś na małym ogniu mniej więcej 15 min.
2. Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobniutko posiekaj, ogórki obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do botwinki.
3. Wymieszaj z jogurtem i śmietaną. Dodaj koperek i szczypiorek, dopraw do smaku. Wstaw do lodówki na 2-3 godz.
4. Jajka pokrój na połówki i dodaj do każdej porcji chłodnika.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Chłodnik szczawiowy

SKŁADNIKI :
*1/2 kg szczawiu
*1 świeży ogórek
*4 szklanki wody
*2 jajka ugotowane na twardo
*spora garść szczypiorku
*1/2 szklanki śmietany
*sól
*przyprawa warzywna typu Vegeta

Wykonanie:
1. Szczaw przebierz, opłucz i ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem przyprawy typu vegeta. Ostudź.
2. Ogórki pokrój w niewielką kostkę lub zetrzyj na tarce z dużymi oczkami, dodaj do zupy.
3. Dopraw do smaku. Zabiel śmietaną.
4. Podawaj z jajkiem i posiekanym szczypiorkiem.

Chłodnik pomidorowy (gazpacho)

Reklama

SKŁADNIKI:
*1 kg dojrzałych pomidorów
*1 ząbek czosnku
*50 g zielonej papryki
*40 g cebuli
*50 g świeżego ogórka
*30 g octu winnego
*łyżeczka soli
*1/2 szklanki lub szklanka zimnej wody (według upodobania)
*100 g czerstwej pszennej bułki
*oliwa z oliwek

Wykonanie:
1. Dojrzałe pomidory cieniutko bierz ze skórki (wcześniej możesz sparzyć, wówczas skórka łatwiej zejdzie), pokrój i przełóż do kielicha blendera.
2. Obierz ogórki oraz paprykę. Podziel na dwie części. Jedną część, cebulę oraz czosnek pokrój i dodaj do pomidorów.
3. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj (np. w malakserze) i wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin przed podaniem.
4. Drugą część warzyw (ogórek i paprykę) drobno pokrój i przełóż do miseczki (można dodać czerwonej cebuli oraz pomidora).
5. Chłodnik podawaj z przygotowanymi w osobnej miseczce posiekanymi warzywami, drobnymi grzankami z bułki oraz oliwą z oliwek.

Chłodnik z truskawkami i selerem

SKŁADNIKI:
*5 łodyg selera naciowego
*1 kg truskawek
*3 ogórki gruntowe
*1 szklanka soku jabłkowego
*sól, pieprz, szczypta mielonego imbiru
*czerwona cebula
*sok z 1/2 cytryny
*100 g sera typu feta
*kilka łyżek oliwy z oliwek

Wykonanie:
1. Truskawki opłucz i oderwij szypułki. Ogórki obierz i pokrój na ćwiartki. Seler pokrój na kawałki.
2. W blenderze zmiksuj truskawki z ogórkami i selerem, sokiem jabłkowym oraz szczyptą soli. Dopraw do smaku pieprzem i odrobiną imbiru.
3. Schłódź w lodówce.
4. Cebulę pokrój w cieniutkie piórka, skrop sokiem z cytryny, dodaj szczyptę soli.
5. Na każdą porcję chłodnika wyłóż kawałki sera i po łyżce cebuli. Polej odrobiną oliwy.

2024-06-25 14:15

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Płock: ciepła zupa dla każdego od Caritas

[ TEMATY ]

Caritas

zupa

Adobe.Stock.pl

Każda osoba, która w czasie stanu epidemii zgłosi się na stołówkę Caritas Diecezji Płockiej, otrzyma ciepłą zupę: - Wydajemy ją wszystkim, którzy się zgłoszą. Nie sprawdzamy, czy osoby te są do nas skierowane przez Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Płocku – zapewnia ks. kan. Szczepan Bugaj, dyrektor Caritas Diecezji Płockiej. Dziennie jest to około 300 obiadów.

W czasie stanu epidemii w kraju Caritas Diecezji Płockiej postanowiła pomóc osobom potrzebującym, oferując im ciepły posiłek. Darmowe obiady wydawane są w stołówce Caritas, codziennie, w godzinach 11:15 – 14:00. Dziennie po posiłek przychodzi około 300 osób. Każda osoba zabiera obiad do swojego miejsca zamieszkania, ponieważ stołówka nie może obecnie normalnie działać.
CZYTAJ DALEJ

Akwinata w komplecie

Niedziela Ogólnopolska 7/2021, str. 18-19

[ TEMATY ]

św. Tomasz z Akwinu

St. Thomas Aquinas (Reproduction), Sandro Botticelli (1444 – 1510)

Św. Tomasza z Akwinu najczęściej kojarzymy z Sumą teologii – dziełem napisanym w formie odważnych pytań, uporządkowanym według kwestii i artykułów wyjaśniających argumenty wysuwane przeciw chrześcijańskiej wierze.

Uchodził za człowieka nie koncentrującego się na sobie, ale kierującego słuchaczy w stronę argumentów, które przytaczał, bez emocjonalnego nacisku na inaczej myślących. W ciągu swego niemal 50-letniego życia św. Tomasz z Akwinu (1225-74) napisał wiele dzieł. Oprócz kazań komentował Pismo Święte, choć te aspekty jego aktywności – najczęściej z racji słabego dostępu do tekstów – pozostają nieznane. Przywrócenie ich do intelektualnego i duchowego obiegu przez przygotowanie tłumaczeń, dotarcie do oryginalnych tekstów (przez tzw. wydanie krytyczne), opatrzenie komentarzami – nie będzie jedynie prostym przywróceniem pamięci o tej wybitnej postaci z przeszłości. To szansa na wsłuchanie się w słowa mistrza sztuki myślenia, zaskakującego nieprzemijającą nowością, jak pisał o nim św. Jan Paweł II w encyklice Fides et ratio.
CZYTAJ DALEJ

Świdnica. Wspólnie przy katedralnym Betlejem

2025-01-29 12:21

[ TEMATY ]

Świdnica

bp Ignacy Dec

Świdnica ‑ Katedra

spotkanie noworoczne

Hubert Gościmski

Biskup senior w towarzystwie duszpasterzy katedralnych

Biskup senior w towarzystwie duszpasterzy katedralnych

W ostatnią niedzielę stycznia salka parafialna przy katedrze świdnickiej wypełniła się śpiewem kolęd, wspólną modlitwą i atmosferą radości.

Okazję stanowiło tradycyjne spotkanie opłatkowe grup modlitewnych przygotowane przez członków Żywego Różańca, Straży Honorowej Najświętszego Serca Pana Jezusa i Koła Przyjaciół Radia Maryja, na które zostali także zaproszeni mieszkańcy Świdnicy i przyjaciele parafii. Przy wspólnym stole zasiedli wspólnie z kapłanami posługującymi w katedrze oraz gościem specjalnym, biskupem Ignacym Decem.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję