Reklama

Porady

Dietetyk radzi

Borówka amerykańska

Smaczny owoc o niskiej zawartości cukru, polecany przy cukrzycy.

Niedziela Ogólnopolska 31/2024, str. 62

[ TEMATY ]

Dietetyk radzi

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Borówka amerykańska wywodzi się z Ameryki Północnej. Należy do rodziny wrzosowatych. Uprawiana jest zarówno na plantacjach, jak i w przydomowych ogródkach. Do Polski została sprowadzona w latach 70. XX wieku. Nasz kraj jest największym producentem borówki na terenie Unii Europejskiej. Borówka kwitnie w drugiej połowie maja przez okres 3 tygodni, a zdrowotnymi właściwościami świeżych owoców można się cieszyć od lipca do września.

Borówki, jak większość owoców, charakteryzują się niską wartością energetyczną. W 100 g owoców znajduje się ok. 57 kcal. Wyróżniają się również wieloma cennymi składnikami odżywczymi. Są bogate w wapń, potas i fosfor, a także witaminy: A, B, C, E, D oraz niacynę.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Owoce te należy docenić również ze względu na zawartość związków aktywnych, udowodniono bowiem ich korzystne oddziaływanie na zdrowie.

Zawarte w borówkach przeciwutleniacze wykazują działanie przeciwwolnorodnikowe. Oznacza to, że chronią komórki przed działaniem cząsteczek, które mogą uszkadzać struktury komórkowe. Zawarte w borówkach antocyjany nadają owocom charakterystyczny kolor, a przede wszystkim zmniejszają ryzyko rozwoju chorób serca. Co ciekawe, antocyjany poprawiają mikrokrążenie w gałkach ocznych, zwielokrotniają przepływ krwi w siatkówce oka oraz polepszają widzenie.

Reklama

Poza tym filiżanka borówek (150 g) zawiera ok. 15 g cukru. Jest to ilość cukru, która znajduje się w jednym mniejszym jabłku lub pomarańczy. Indeks glikemiczny borówki wynosi 53, dzięki czemu jest przyjazna cukrzykom. Spożycie tych owoców nie powoduje gwałtownego wzrostu glikemii.

Obecne w borówkach przeciwutleniacze przeciwdziałają nadmiernemu utlenianiu cholesterolu LDL. Przeciwutleniacze chronią układ krwionośny przed zmianami miażdżycowymi i ich konsekwencjami zdrowotnymi.

Borówki są zalecane osobom aktywnym fizycznie. Mogą zmniejszać uszkodzenia mięśni, które są skutkiem intensywnego treningu.

Włączenie borówek do diety może zmniejszać przepuszczalność jelit czy hamować stres oksydacyjny. Łagodzą także stan zapalny w jelitach oraz modulują skład i funkcje mikrobioty jelitowej.

Przyczyniają się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu oraz poprawiają pamięć. Przeprowadzone na ludziach badania potwierdzają, że zawarte w borówkach związki przeciwutleniające sprzyjają poprawie sygnalizacji komórkowej.

Borówki są wyśmienitym owocem ze względu na walory zarówno smakowe, jak i zdrowotne. Poza sezonem można się cieszyć borówką mrożoną, liofilizowaną, a także w postaci soków, dżemów czy przecierów.

2024-07-30 13:56

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Dietoterapia w chorobie Parkinsona

Niedziela Ogólnopolska 32/2023, str. 46

[ TEMATY ]

Dietetyk radzi

Adobe Stock

Prawidłowo zbilansowana dieta stanowi istotny element w leczeniu. Zauważa się, że znaczna część pacjentów z chorobą Parkinsona jest niedożywiona. Jak można temu zapobiec?

Choroba Parkinsona jest zaburzeniem neurozwyrodnieniowym. Jest to schorzenie ośrodkowego układu nerwowego. Charakteryzuje się postępującym uszkodzeniem nerwów i wiąże się z zanikiem neuronów dopaminergicznych w istocie czarnej mózgu. Pierwsze objawy pojawiają się ok. 60. roku życia. Zdecydowanie częściej parkinson dotyka mężczyzn. Na chorobę narażone są osoby, u których ta choroba występuje w pierwszej linii pokrewieństwa. Klasycznym objawem jest bradykinezja, czyli spowolnienie ruchowe. Mogą występować również: wzmożone napięcie mięśniowe, drżenie spoczynkowe oraz zaburzona postawa ciała. Pacjenta zmagającego się z chorobą Parkinsona można poznać po charakterystycznej zgarbionej postawie. Pacjent w czasie chodu powłóczy nogami i nie wymachuje ramionami. Mogą również występować łojotok, ślinotok czy zaparcia. Początkowo objawy typowej choroby dotyczą jednej strony ciała.
CZYTAJ DALEJ

Pod Toruniem stanie największy pomnik Matki Bożej na świecie. To wotum wdzięczności polskiego miliardera

2025-01-30 21:42

[ TEMATY ]

pomnik

Toruń

PARAFIA ŚW. WOJCIECHA B.M. W KIKOLE

Projekt budowy

Projekt budowy

Pomnik Matki Bożej o wysokości 55,6 metra powstaje w miejscowości Konotopie, położonej w gminie Kikół pod Toruniem. To wotum wdzięczności polskich miliarderów Grażyny i Romana Karkosików z Kikoła.

Usytuowanie pomnika Matki Boskiej nie jest przypadkowe, będzie on stał w bliskim sąsiedztwie istniejącego już Sanktuarium Matki Bolesnej w Konotopiu. To właśnie w nim znajduje się cudowna figura Matki Boskiej Bolesnej, do której od lat przybywają pielgrzymki z całej Ziemi Dobrzyńskiej.
CZYTAJ DALEJ

29. edycja Ogólnopolskiego Konkursu Wiedzy Biblijnej w archidiecezji łódzkiej

2025-01-31 08:00

[ TEMATY ]

archidiecezja łódzka

Archiwum "Civitas Christiana"

Katolickie Stowarzyszenie „Civitas Christiana” z radością przystępuje do realizacji 29. edycji Ogólnopolskiego Konkursu Wiedzy Biblijnej dla uczniów szkół ponadpodstawowych.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję