Reklama

W wolnej chwili

Ciasta ze śliwkami

Kobieta pracująca, grana przez Irenę Kwiatkowską w Czterdziestolatku, radziła, że najlepszym sposobem na stresujące sytuacje jest pieczenie placka ze śliwkami. Może warto spróbować?

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Korzenne

SKŁADNIKI:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
10 dag masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
?o 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu i cynamonu
500 g śliwek
2 łyżki cukru trzcinowego

Wykonanie:
1. Śliwki umyj, wyjmij pestki.
2. Mąki przesiej z proszkiem, kardamonem i cynamonem.
3. Jajka utrzyj z cukrem, nie przerywając ucierania, wsypuj mieszankę mączną.
4. Masło stop, wlej do masy, energicznie rozetrzyj.
5. Tortownicę wyłóż pergaminem. Wlej ciasto, ułóż połówki śliwek. Oprósz cukrem trzcinowym.
6. Piecz 40 min w temp. 180°C. Pozostaw 5 min w uchylonym piekarniku.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Tradycyjny placek

SKŁADNIKI:
3 szklanki mąki pszennej
5 dag drożdży
1 szklanka mleka
1 jajko i 2 żółtka
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
1/2 kostki masła
ok. 70 dag śliwek
KRUSZONKA:
150 g mąki pszennej
100 g cukru
1/2 kostki masła

Reklama

Wykonanie:
1. Mąkę przesiej do miski. Drożdże rozprowadź ciepłym mlekiem, dodaj łyżkę cukru i dwie łyżki mąki, wymieszaj i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
2. Jajka utrzyj z cukrem.
3. Do mąki dodaj wyrośnięte drożdże, utarte jajka, szczyptę soli i stopiony ciepły tłuszcz, wyrób starannie ciasto.
4. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na prostokąt. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
5. Składniki kruszonki połącz i wstaw na chwilę do lodówki.
6. Umyte śliwki wydryluj, przekrawając każdą na pół i ułóż skórką do spodu na powierzchni ciasta. Posyp kruszonką.
7. Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 50 min w temp. 180°C (opcja góra – dół).
8. Po upieczeniu uchyl drzwi piekarnika, po 10 min wyjmij ciasto.

Ciastka francuskie

SKŁADNIKI:
1 opakowanie ciasta francuskiego
600 g śliwek (najlepiej węgierek)
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko do posmarowania ciasta
LUKIER:
50 g cukru
1 cytryna
150 g cukru pudru

Wykonanie:
1. Ciasto rozpakuj, pokrój na prostokąty o wymiarach 4 × 9 cm. Na każdym ułóż skórką w dół po cztery połówki śliwek.
2. Ułóż na skropionej wodą blaszce, wstaw do piekarnika nagrzanego do maksymalnej temp. 220-240°C i upiecz na złoty kolor.
3. Do małego rondelka wsyp cukier, dodaj sok z cytryny oraz dwie łyżki wody i gotuj, aż syrop zacznie gęstnieć.
4. Cukier puder wsyp do miski i mieszając mikserem na niskich obrotach, powoli wlewaj syrop. Polej ciasto, póki lukier jest ciepły.

Pierożki półfrancuskie

SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki
2 dag drożdży
1 kostka masła
2 jajka
1/2 szklanki gęstej śmietany
szczypta soli
50 dag śliwek węgierek
cukier puder do posypania

Wykonanie:
1. Mąkę przesiej i posiekaj z masłem i rozkruszonymi drożdżami, dodaj jajka i osól. Zarób ciasto, a gdy składniki się wymieszają, zagnieć jak najszybciej, owiń w folię aluminiową i pozostaw w lodówce (najlepiej na całą noc).
2. Śliwki umyj, wydryluj.
3. Ciasto rozwałkuj na grubość 1/2 cm i wykrawaj szklanką kółka. Na każde nakładaj po śliwce, zlepiaj i formuj pierożki.
4. Pierożki układaj na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 260°C i piecz, rumieniąc na jasnozłoty kolor.
5. Upieczone ciastka posyp cukrem pudrem.

2024-08-13 13:57

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Tatarak pospolity

To roślina lecznicza, znana od najdawniejszych czasów.

Tatarak odkryli podczas wyprawy do Indii wojownicy Aleksandra Wielkiego. Za pośrednictwem kupców arabskich i fenickich zioło to dotarło do starożytnej Grecji i Rzymu. Do Polski trafiło wraz z najazdami tatarskimi. Tatarak zwyczajny rośnie dziko nad wodami słodkimi i spokojnymi, na bagnach, w wilgotnych rowach, na podmokłych łąkach. W celach leczniczych wykorzystywane jest kłącze. Zbiera się je od wiosny do jesieni, oczyszcza z bocznych korzeni, płucze, kroi na drobne kawałki i dokładnie suszy w temp. do 40°C.
CZYTAJ DALEJ

W największych miastach z edukacji zdrowotnej zostało wypisane dwie trzecie uczniów

2025-10-08 07:10

[ TEMATY ]

edukacja

Adobe Stock

W Krakowie z edukacji zdrowotnej wypisanych zostało dwie trzecie uczniów, w Rzeszowie zrezygnowało 81 proc. - wynika z wstępnych danych zebranych przez PAP w największych miastach. Są szkoły, w których na lekcje z nowego przedmiotu nie ma chętnych, ale są też takie, gdzie obłożenie wyniesie 100 proc.

10 października będzie wiadomo, ilu uczniów wypisało się z edukacji zdrowotnej - zapowiedziała pod koniec września ministr edukacji Barbara Nowacka, dopytywana o możliwą frekwencję na lekcjach z nowego przedmiotu. W tym roku szkolnym jest on nieobowiązkowy, o ile do 25 września rodzice wypisali z niego swoje dziecko.
CZYTAJ DALEJ

Abp Przybylski: Rodzina ma ogromny wpływ na kształtowanie powołania

2025-10-08 15:14

[ TEMATY ]

KEP

biuro prasowe KEP

abp Andrzej Przybylski

Konferencj Episkopatu Polski

BP KEP

abp Andrzej Przybylski, delegat KEP ds. Powołań

abp Andrzej Przybylski, delegat KEP ds. Powołań

Towarzyszenie młodym w odkrywaniu ich powołania oraz rola rodziny w ich kształtowaniu – to główne tematy spotkania Krajowej Rady Duszpasterstwa Powołań, które odbyło się w środę, 8 października br., w Sekretariacie Konferencji Episkopatu Polski w Warszawie. Obradom przewodniczył abp Andrzej Przybylski, delegat KEP ds. Powołań.

Jak podkreślił abp Andrzej Przybylski, spotkanie było związane z rozpoczynającym się rokiem formacyjnym w seminariach oraz nowicjatach. „To dobra okazja, żeby podsumować stan powołań kapłańskich i zakonnych w Polsce” – zaznaczył.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję