Reklama

W wolnej chwili

Życie ze smakiem

Dyniowe przetwory

To jesienne warzywo ma uniwersalne zastosowanie w kuchni. Jest niskokaloryczne, za to zawiera dużo błonnika. Świetnie więc wpływa na naszą sylwetkę. Dziś prezentujemy przepisy na dietetyczne dżemy i musy.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Dżem z dyni i jabłek

SKŁADNIKI :
*1,5 kg miąższu dyni
*1 kg słodkich jabłek
*2 cytryny
*10 dag cukru
*kora cynamonu lub kawałek imbiru

Wykonanie:
1. Z jabłek zdejmij skórkę, usuń gniazda nasienne i ogonki. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Miąższ dyni zetrzyj na tarce lub drobno pokrój.
3. Jabłka i dynię wymieszaj, gotuj w rondlu na małym ogniu pod przykryciem.
4. Po 20 min dodaj mały kawałek kory cynamonu lub kawałek imbiru o długości 2-3 cm. Gotuj przez 10 min.
5. Przez sitko wlej sok z cytryny, posłódź, wymieszaj. Gotuj jeszcze przez 5 min, mieszając, aż cukier się rozpuści się. Wyjmij korę/imbir.
6. Wrzący dżem przełóż do słoików. Następnego dnia utrwal na zimę.
Dobra rada: jabłka można zastąpić pigwą.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Dżem z dyni z aronią

SKŁADNIKI :
*1 kg miąższu dyni
*1 kg aronii
*1 duża pomarańcza
*kilka łyżek wody
*1 szklanka cukru

Reklama

Wykonanie:
1. Owoce aronii umyj, osusz na sicie. Odrzuć ogonki.
2. Przebraną aronię wsyp do emaliowanej miski, drewnianą łyżką/pałką rozgnieć, wymieszaj z cukrem. Przykryj i pozostaw na minimum 4 godz., aby puściła sok.
3. Miąższ dyni zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do rondla, dodaj kilka łyżek wody (ilość wody zależy od soczystości dyni) i gotuj przez 20 min.
4. Dodaj aronię, wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez 20 min.
5. Przez sitko wlej sok z pomarańczy – gotuj, mieszając, przez 5 min.
6. Gotujący dżem przełóż do słoików. Następnego dnia utrwal na zimę przez gotowanie.

Mus z dyni i rokitnika

SKŁADNIKI:
*2 kg miąższu dyni
*1 i 1/2 szklanki jagód rokitnika
*1 pomarańcza
*20 dag cukru
*1/2-1 szklanki wody

Wykonanie:
1. Miąższ dyni zetrzyj na tarce, zasyp cukrem, przykryj i odstaw, aż puści sok.
2. Dynię przełóż do rondla, zalej wodą, przykryj i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Gotuj na małym ogniu przez 15 min, mieszając od czasu do czasu.
3. Jagody rokitnika delikatnie opłukaj na sicie, odrzuć ogonki. Rozgnieć je drewnianą łyżką w emaliowanej misce, dodaj do dyni i gotuj razem przez 20 min.
4. Przez sitko wlej sok z pomarańczy, dodaj cukier, wymieszaj i gotuj, aż cukier się rozpuści.
5. Zdejmij masę z gazu, lekko ostudź, a następnie przetrzyj przez sito.
6. Mus doprowadź do wrzenia, ale nie gotuj. Szybko przełóż do słoików. Następnego dnia utrwal na zimę przez gotowanie.

Mus z dyni z żurawiną

SKŁADNIKI:
*2,5 kg dyni
*30 dag żurawiny
*20 dag cukru
*1szklanka wrzącej wody
*3 goździki

Wykonanie:
1. Owoce żurawiny umyj, osącz na sicie, rozgnieć drewnianą łyżką, aby puściły sok.
2. Dynię umyj, podziel na kawałki, usuń pestki i skórkę. Miąższ dyni pokrój w kostki o grubości 1-2 cm.
3. W rondlu rozpuść cukier w wodzie, dodaj dynię, przykryj. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz moc palnika i gotuj na małym ogniu przez 35 min.
4. Do gotującej się dyni dodaj żurawinę z sokiem oraz goździki (lekko rozgniecione trzonkiem noża) i gotuj przez 10 min, stale mieszając.
5. Rondel zdejmij z ognia, ugotowaną dynię z żurawiną lekko ostudź. Wyjmij goździki, masę przetrzyj przez sito. Ponownie doprowadź do wrzenia i szybko przełóż do słoików. Następnego dnia utrwal na zimę przez gotowanie.

2024-10-22 13:24

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Pomidory w słoikach

Z tego warzywa możesz przygotować bazę, którą zimą wykorzystasz do wielu dań. Dobrym pomysłem jest także pasteryzowanie warzyw w pomidorach.

Składniki: suche ziarna białej fasoli „Nerki” lub tegoroczne ziarna „Jasia” średniej wielkości otarty majeranek sól, mielony pieprz czarny pomidory gruntowe czosnek niejodowana sól kamienna, ziarna czarnego pieprzu
CZYTAJ DALEJ

To ile za te wypominki?

Przez cały listopad w parafiach odprawiamy tzw. wypominki. To nic innego, jak modlitwa polegająca na wyczytywaniu imion i nazwisk naszych bliskich i dalszych zmarłych

Wypominki są jednorazowe, oktawalne, półroczne i roczne. Wypisujemy na kartkach nazwiska zmarłych i przynosimy je do swoich duszpasterzy. Wypominki jednorazowe odczytuje się na cmentarzu, oktawalne przez 8 dni od dnia Wszystkich Świętych (często połączone z nabożeństwem różańcowym), a roczne przez cały rok przed niedzielnymi Mszami. Tradycja ma długą historię. W liturgii eucharystycznej sprawowanej w starożytnym Kościele odczytywano tzw. dyptyki, na których chrześcijanie wypisywali imiona żyjących biskupów, ofiarodawców, dobrodziejów, ale także świętych męczenników i wyznawców, oraz wiernych zmarłych. Imiona odczytywano głośno i trwało to bardzo długo. Drugą listę, listę świętych, odczytywał już sam biskup.
CZYTAJ DALEJ

Bielawa. Ludwik Węglarz - organista wielu pokoleń

2025-10-30 08:00

[ TEMATY ]

jubileusz

organista

Bielawa

Ludwik Węglarz

Archiwum prywatne

Pan Ludwik Węglarz – organista bielawskiej parafii na tle instrumentu, z którym związał 70 lat swojego życia.

Pan Ludwik Węglarz – organista bielawskiej parafii na tle instrumentu, z którym związał 70 lat swojego życia.

Nieczęsto zdarza się, by ktoś przez siedemdziesiąt lat każdego dnia wypełniał świątynię muzyką, która staje się modlitwą, a jednak w Bielawie taki człowiek istnieje i nazywa się Ludwik Węglarz.

W parafii Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny niedziela 26 października była dniem wyjątkowym. W świątyni, w której przez siedem dekad rozbrzmiewała muzyka pod jego palcami, parafianie, duchowieństwo i przyjaciele dziękowali organiście panu Ludwikowi Węglarzowi, który przez 70 lat nieprzerwanie służył Bogu i ludziom, prowadząc śpiew, kierując chórem i ubogacając każdą liturgię.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję