Reklama

Z zakonnej kuchni

Łakocie na tłusty czwartek

Tego dnia każdy musi zjeść pączka – głoszą reklamowe slogany, a cukiernie, piekarnie kuszą swoimi wypiekami. My jednak polecamy zrobić pączki samemu.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Pączki serowe

SKŁADNIKI:
40 dag twarogu
20 dag mąki pszennej (najlepiej krupczatki)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
3 jajka
1 l oleju do smażenia
cukier puder

WYKONANIE:
1. Twaróg przeciśnij przez praskę, dodaj mąkę wymieszaną z sodą i szczyptą soli. Następnie dodaj cukier, cukier wanilinowy i jajka. Wszystkie składniki wymieszaj i wyrabiaj, aż dokładnie się połączą.
2. Ciasto rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką na grubość 0,5 cm i literatką wycinaj krążki.
3. Pączki smaż w oleju rozgrzanym do 175oC (najpierw wrzucić kawałek ciasta, by sprawdzić, czy olej jest odpowiednio nagrzany lub czy ciasto się nie przypala) z obu stron na złoty kolor.
4. Po wyciągnięciu pączki osącz z tłuszczu na ręczniku papierowym. Wystudzone posyp cukrem pudrem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Pieczone pączki z czekoladą

SKŁADNIKI:
3 jajka (białka i żółtka osobno)
3/4 szklanki erytrolu
20 dag naturalnego serka kanapkowego
2 szklanki mąki orkiszowej
2-3 krople wanilii
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
gorzka czekolada do polewy

Reklama

WYKONANIE:
1. Białka ubij na pianę.
2. Żółtka zmiksuj z erytrolem, dodaj serek i aromat. Nie przerywając ubijania, dodawaj po łyżce mąki wymieszanej z sodą.
3. Na koniec delikatnie wymieszaj ciasto z pianą.
4. Z masy zrób rulon, pokrój go na kawałki i formuj kulki. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC i piecz ok. 20 min.
6. Gotowe pączki polej rozpuszczoną gorzką czekoladą.

Pączki domowe

SKŁADNIKI:
3 dag drożdży
3 szklanki mąki
6 żółtek ??
1 szklanka mleka
6 łyżek cukru
1 łyżka spirytusu
szczypta soli
1 łyżka otartej skórki cytrynowej
1/2 kostki masła
25 dag konfitury z płatków róży lub innego dżemu
1 l oleju lub 75 dag smalcu do smażenia
cukier puder do posypania

Reklama

WYKONANIE:
1. Drożdże rozprowadź ciepłym mlekiem, dodaj 1 łyżkę mąki i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
2. Żółtka utrzyj z cukrem do białości.
3. Do wyrośniętego zaczynu dodaj utarte z cukrem żółtka, spirytus, szczyptę soli, przesianą wcześniej mąkę oraz otartą skórkę cytrynową. Wyrób ciasto.
4. Pod koniec wyrabiania (kiedy ciasto przestanie lepić się do rąk) dodawaj stopniowo stopione ciepłe masło. Wyrabiaj, aż ciasto całkowicie wchłonie tłuszcz. Przykryj i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 15 min.
5. Gdy ciasto wyrośnie, wyłóż je na posypaną mąką stolnicę i jeszcze raz zagnieć. Podziel ciasto na części, formuj wałeczki i podziel je na równe kawałki. Na każdy kawałek nałóż konfiturę, zawiń w ciasto, kształtuj kulki i układaj na posypanej mąką stolnicy do wyrośnięcia.
6. W wysokim i szerokim rondlu rozgrzej olej/smalec. Wyrośnięte pączki wkładaj na rozgrzany tłuszcz tak, aby swobodnie pływały. Rondel przykryj. Po zrumienieniu części zanurzonej pączki odwracaj za pomocą szpikulca, aby zrumienić ich drugą część.
7. Usmażone pączki wyjmuj łyżką cedzakową i układaj na ręczniku papierowym. Wystudzone posyp cukrem pudrem.

Róże karnawałowe

SKŁADNIKI:
1,5 szklanki mąki
4 żółtka
1 łyżka octu lub spirytusu
szczypta soli
1-2 łyżki gęstej śmietany
50 dag smalcu do smażenia
cukier puder do posypania
osączone wiśnie z syropu lub dżem

WYKONANIE:
1. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj żółtka, ocet lub spirytus, szczyptę soli. Zarób ciasto, dodając tyle śmietany, aby było luźniejsze niż na pierogi.
2. Rozwałkuj ciasto jak najcieniej. Szklanką wykrawaj krążki i składaj po trzy, jeden na drugim, a następnie natnij do środka w czterech miejscach i nagnieć w środku palcem, by je połączyć.
3. Kładź od razu na mocno rozgrzany tłuszcz, pod wpływem gorąca płatki ciasta odwiną się ku górze. Odwróć na drugą stronę, a gdy płatki nabiorą złotawego koloru, wyjmuj łyżką cedzakową na ręcznik papierowy.
4. Po osączeniu posyp cukrem pudrem, do środka włóż osączoną wiśnię lub odrobinę dżemu.

2025-02-18 13:38

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Nic nie powstrzyma Jezusa przed uratowaniem tych, którzy stali Mu się tak bliscy

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Adobe Stock

Rozważania do Ewangelii J 10, 1-10.

Poniedziałek, 12 maja. Dzień Powszedni albo wspomnienie świętych męczenników Nereusza i Achillesa albo wspomnienie św. Pankracego, męczennika
CZYTAJ DALEJ

Papieskie spotkanie z prof. Lejeunem 13 maja 1981 r.

2025-05-12 17:00

[ TEMATY ]

Jan Paweł II

zamach

Adam Bujak, Arturo Mari/Biały Kruk

Alberto Michelini to znany włoski dziennikarz, pisarz, polityk. Prezenter i korespondent dziennika TG1 włoskiej telewizji państwowej, parlamentarzysta europejski i włoski. Towarzyszył Janowi Pawłowi II podczas jego licznych podróży, nakręcił 23 filmy dokumentalne i napisał 12 książek o jego pontyfikacie. Spotykał wiele razy Papieża, ale jedno z tych spotkań miało szczególne znaczenie - był to obiad u Ojca Świętego wraz z prof. Lejeunem w dniu, który przeszedł do historii – 13 maja 1981 r.

Archiwum Włodzimierz Rędzioch
CZYTAJ DALEJ

Watykan: 13 maja Msza św. w rocznicę zamachu na św. Jana Pawła II

2025-05-12 15:41

Vatican Media

W 44. rocznicę zamachu na św. Jana Pawła II - 13 maja o godz. 18.00 - sprawowana będzie Msza święta w Bazylice Watykańskiej przy ołtarzu katedry św. Piotra. Wstęp wolny dla wszystkich - poinformował kard. Stanisław Dziwisz, były sekretarz Papieża Polaka.

Rok po zamachu 13 maja 1982 roku św. Jan Paweł II udał się do Fatimy, aby podziękować na ocalone życie. Pielgrzymom zebranym w Fatimie wyznał: „Pragnę powiedzieć wam w zaufaniu: ...kiedy przed rokiem, na Placu św. Piotra miał miejsce zamach, gdy odzyskałem świadomość, myśli moje pobiegły natychmiast do tego Sanktuarium, ażeby w Sercu Matki Niebieskiej złożyć podziękowanie... We wszystkim, co się wydarzyło, zobaczyłem - i stale będę to powtarzał - szczególną matczyną opiekę Maryi”.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję