Reklama

W wolnej chwili

Rzeźby na talerzu

Mówi się, że jedzenie to nie tylko smak, bo „jemy” również oczami. Pięknie podany posiłek może się stać prawdziwym dziełem sztuki.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Udowadniają to pasjonaci carvingu, czyli sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach. To zachwycające hobby do Polski dotarło na początku XXI wieku, jego korzenie jednak sięgają starożytności i rejonów Dalekiego Wschodu. Przy pomocy specjalnego tajskiego nożyka można stworzyć dekorację jednego dania, a nawet ozdobić cały stół. Co ważne – dekoracje te nadają się do zjedzenia, nie marnujemy więc produktów.

Ze zdobieniem potraw związane jest też garnirowanie. Czym się ono różni od carvingu? Choć oba te pojęcia odnoszą się do dekorowania potraw, garnirowanie jest prostsze, gdyż ogranicza się do przyozdobienia posiłku niewielką dodatkową porcją żywności, artystycznie ułożoną bądź pociętą. Carving natomiast kryje w sobie konkretne techniki, jest dużo bardziej pracochłonny, a powstałe ozdoby mistrzowsko naśladują naturę (kształty kwiatów, liści, zwierząt itp.). Lekkość, delikatność, elegancja – to cechy charakterystyczne dla tej sztuki.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Jeśli chodzi o owoce, to wyboru musimy dokonać pod kątem konsystencji miąższu. Najpopularniejsze są arbuzy, ananasy i melony, ale sprawdzają się też jabłka, gruszki czy kiwi. Ważne, żeby owoc nie był zbyt dojrzały. Rzeźbienie w warzywach jest trudniejsze ze względu na ich twardość, która nie sprzyja precyzyjnym cięciom. Znawcy polecają marchew, rzodkiewkę, buraki, dynię, a także kabaczki, seler oraz kalarepę. Niektóre owoce czy warzywa nie lubią dotyku ciepłych dłoni, więc w trakcie pracy trzeba często je schładzać. To hobby, które zdecydowanie wymaga wielu systematycznych ćwiczeń i cierpliwości. Naukę najlepiej rozpocząć od dużych owoców, takich jak arbuz. Filmiki instruktażowe można znaleźć w internecie, jeśli jednak poczujesz, że carving zaczyna być twoją pasją, warto się zapisać na profesjonalny kurs i poznać różne techniki pod okiem fachowca.

Carving wymaga nie tylko umiejętności, ale i specjalistycznych narzędzi. Podstawą jest klasyczny tajski nóż (ma poręczny uchwyt i ostrze do precyzyjnego wycinania najdrobniejszych elementów). Jeśli chcesz, możesz zaopatrzyć się w gotowy zestaw akcesoriów carvingowych, które z pewnością ułatwią ci pracę. W ich skład wchodzą: kilka rodzajów noży (m.in. do wycinania spirali, skrawania, obierania), a także wydrążacze do owoców, temperówki do warzyw, tarki, dwustronne łyżeczki, nożyczki do przycinania itp.

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Dlaczego uwielbiam Boga...

Nawrócenie, cud, rodzina, wspólnota – za co jeszcze ludzie wielbią Pana Boga?

Powodów, dla których wielbimy Pana Boga, jest wiele, można nawet powiedzieć, że jest ich tyle, ilu ludzi żyje na Ziemi. Gdy zaczynamy lepiej poznawać naszego Stwórcę, rodzi się zachwyt, podziw, a nawet poruszenie – pojawia się w nas chęć wykrzyczenia: „On jest wielki!”, lub: „Jaki On jest piękny!”. Świadectwa ludzi, którzy zachwycają się Bogiem na co dzień i wielbią Go, są poruszające. Pozwalają nam uzmysłowić sobie potęgę i miłosierdzie Boga oraz to, za co powinniśmy być Mu wdzięczni. Bóg potrafi wywieść dobro nawet z największego zła i sprawić, że w smutku odnajdziemy ukojenie.
CZYTAJ DALEJ

Niezbędnik Katolika miej zawsze pod ręką

Do wersji od lat istniejącej w naszej przestrzeni internetowej niezbędnika katolika, która każdego miesiąca inspiruje do modlitwy miliony katolików, dołączamy wersję papierową. Każdego miesiąca będziemy przygotowywać niewielki i poręczny modlitewnik, który dotrze do Państwa rąk razem z naszym tygodnikiem w ostatnią niedzielę każdego miesiąca.

CZYTAJ DALEJ

Żyjmy w duchu Świętej Rodziny

2025-05-04 19:04

Marzena Cyfert

Eucharystii przewodniczył ks. prof. Józef Krzywda, misjonarz

Eucharystii przewodniczył ks. prof. Józef Krzywda, misjonarz

W parafii św. Józefa Rzemieślnika we Wrocławiu uroczystej Sumie odpustowej przewodniczył i homilię wygłosił ks. prof. Józef Krzywda, misjonarz św. Wincentego a Paulo z Krakowa.

W czasie wspólnej modlitwy wspominano także 400-lecie posługi księży misjonarzy i obchodzono Niedzielę Biblijną.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję