Reklama

W wolnej chwili

Rzeźby na talerzu

Mówi się, że jedzenie to nie tylko smak, bo „jemy” również oczami. Pięknie podany posiłek może się stać prawdziwym dziełem sztuki.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Udowadniają to pasjonaci carvingu, czyli sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach. To zachwycające hobby do Polski dotarło na początku XXI wieku, jego korzenie jednak sięgają starożytności i rejonów Dalekiego Wschodu. Przy pomocy specjalnego tajskiego nożyka można stworzyć dekorację jednego dania, a nawet ozdobić cały stół. Co ważne – dekoracje te nadają się do zjedzenia, nie marnujemy więc produktów.

Ze zdobieniem potraw związane jest też garnirowanie. Czym się ono różni od carvingu? Choć oba te pojęcia odnoszą się do dekorowania potraw, garnirowanie jest prostsze, gdyż ogranicza się do przyozdobienia posiłku niewielką dodatkową porcją żywności, artystycznie ułożoną bądź pociętą. Carving natomiast kryje w sobie konkretne techniki, jest dużo bardziej pracochłonny, a powstałe ozdoby mistrzowsko naśladują naturę (kształty kwiatów, liści, zwierząt itp.). Lekkość, delikatność, elegancja – to cechy charakterystyczne dla tej sztuki.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Jeśli chodzi o owoce, to wyboru musimy dokonać pod kątem konsystencji miąższu. Najpopularniejsze są arbuzy, ananasy i melony, ale sprawdzają się też jabłka, gruszki czy kiwi. Ważne, żeby owoc nie był zbyt dojrzały. Rzeźbienie w warzywach jest trudniejsze ze względu na ich twardość, która nie sprzyja precyzyjnym cięciom. Znawcy polecają marchew, rzodkiewkę, buraki, dynię, a także kabaczki, seler oraz kalarepę. Niektóre owoce czy warzywa nie lubią dotyku ciepłych dłoni, więc w trakcie pracy trzeba często je schładzać. To hobby, które zdecydowanie wymaga wielu systematycznych ćwiczeń i cierpliwości. Naukę najlepiej rozpocząć od dużych owoców, takich jak arbuz. Filmiki instruktażowe można znaleźć w internecie, jeśli jednak poczujesz, że carving zaczyna być twoją pasją, warto się zapisać na profesjonalny kurs i poznać różne techniki pod okiem fachowca.

Carving wymaga nie tylko umiejętności, ale i specjalistycznych narzędzi. Podstawą jest klasyczny tajski nóż (ma poręczny uchwyt i ostrze do precyzyjnego wycinania najdrobniejszych elementów). Jeśli chcesz, możesz zaopatrzyć się w gotowy zestaw akcesoriów carvingowych, które z pewnością ułatwią ci pracę. W ich skład wchodzą: kilka rodzajów noży (m.in. do wycinania spirali, skrawania, obierania), a także wydrążacze do owoców, temperówki do warzyw, tarki, dwustronne łyżeczki, nożyczki do przycinania itp.

2025-04-14 14:19

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Niezbędnik wakacyjny

Jak się przygotować, żeby spokojnie odpoczywać? Co powinniśmy włożyć do podróżnej apteczki?

Choć w wakacje nie planujemy chorować, warto się przygotować na trudne sytuacje przez wcześniejszą profilaktykę czy dobrze wyposażoną apteczkę.
CZYTAJ DALEJ

Czarny Dunajec/burmistrz: Na terenie gminy w naszych szkołach mamy dodatkową lekcję religii

2025-09-16 16:26

Niedziela małopolska 38/2025, str. V-VI

[ TEMATY ]

Czarny Dunajec

Archiwum Marcina Ratułowskiego

Marcin Ratułowski

Marcin Ratułowski

My byliśmy pierwsi, zabezpieczyliśmy środki, przygotowaliśmy się na sytuację, która ma teraz miejsce – podkreśla w rozmowie z "Niedzielą" burmistrz Marcin Ratułowski.

Maria Fortuna-Sudor: Jak w gminie Czarny Dunajec samorządowcy poradzili sobie po wejściu w życie rozporządzenia o ograniczeniu lekcji religii w szkołach?
CZYTAJ DALEJ

Świebodzice. Jego serce biło miłością do ludzi. Pogrzeb ks. kan. Jana Mrowcy

2025-09-17 23:24

[ TEMATY ]

diecezja świdnicka

Świebodzice

pogrzeb kapłana

kapłan diecezji świdnickiej

ks. Jan Mrowca

ks. Mirosław Benedyk/Niedziela

Ks. kan. Jan Mrowca (1946-2025)

Ks. kan. Jan Mrowca (1946-2025)

Śmierć kapłana zatrzymuje codzienny rytm parafii. Milkną dzwony, a ciszę wypełniają wspomnienia. Tak było w Świebodzicach, gdzie 16 września odbyła się żałobna Msza święta za ks. kan. Jana Mrowcę, który przez 23 lata był proboszczem parafii Świętych Apostołów Piotra i Pawła.

Mszy świętej żałobnej przewodniczył bp Ignacy Dec. – Nasze lata przemijają jak trawa, a Ty, Boże, trwasz na wieki. Dzisiaj przekazujemy do domu niebieskiego naszego brata, kapłana Jana. Eucharystia jest dziękczynieniem. Dziękujemy za jego serce, które biło miłością do ludzi – powiedział biskup.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję