Reklama

Zdrowie

Dietetyk radzi

Moc bladej pietruszki

O tym, jak cenna pod względem żywieniowym jest natka pietruszki, można przeczytać w każdym poradniku. Co warto wiedzieć o tej roślinie?

Niedziela Ogólnopolska 21/2025, str. 62

[ TEMATY ]

zdrowie

pietruszka

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Pietruszka korzeniowa jest rośliną 2-letnią należącą do rodziny selerowatych. Choć w naszym kraju pojawiła się dopiero w XVI wieku, jest uprawiana na większości typów gleb występujących w Polsce. Wyróżnia się dwa rodzaje pietruszki – naciową oraz korzeniową. W przypadku tej pierwszej część jadalną stanowią liście pietruszki, powszechnie znane jako natka. Odmiana korzeniowa charakteryzuje się jadalnym korzeniem oraz liśćmi. Z zewnątrz korzenie pietruszki są koloru białego lub żółtawego, w środku natomiast są całe białe. Ze względu na okres zbioru pietruszkę dzieli się na odmianę wczesną, średnio późną oraz późną. Sto gramów pietruszki dostarcza ok. 36 kcal. Jest ona dobrym źródłem witaminy C, a także witamin A, K oraz kwasu foliowego. Zawiera duże ilości potasu oraz żelaza. Spożywając to warzywo, dostarczamy do organizmu również magnez i wapń. W pietruszce, jak w każdym warzywie, znajduje się błonnik pokarmowy. Może się ona okazać pomocna dla osób z zaburzeniami trawiennymi. Zmniejsza napięcie mięśni gładkich jelit oraz dróg moczowych, dzięki czemu minimalizuje wzdęcia oraz bóle brzucha. Wykazuje działanie rozkurczowe, łagodzące bóle menstruacyjne. Przez swoje właściwości moczopędne wpływa z kolei na szybsze usuwanie toksyn z organizmu. Dzięki jej właściwościom antyoksydacyjnym oraz przeciwzapalnym pietruszkę powinny spożywać osoby z dną moczanową oraz zapaleniem nerek lub pęcherza. Pietruszka nie jest jednak dobrym składnikiem diety kobiety ciężarnej, gdyż zawiera związki organiczne, które mogą się przyczyniać do silnych skurczów macicy.

Pietruszkę najczęściej wykorzystuje się w połączeniu z marchewką, selerem oraz porem, co tworzy tzw. włoszczyznę. Na tej bazie przygotowuje się wywary do zup. Warzywo to świetnie sprawdza się także jako składnik surówek, koktajli lub soków. Korzeń pietruszki dodaje się również do twarożków, gulaszy oraz zapiekanek mięsno-warzywnych. W formie surowej sprawdzi się jako przekąska podawana z dipami. Co ciekawe, w kuchni zastosowanie znalazł również aromatyczny olej pietruszkowy – używany do sosów i dressingów.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2025-05-20 11:15

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Folwark Kamyk

Niedziela Ogólnopolska 35/2012, str. 40-41

[ TEMATY ]

zdrowie

żywność

Consonni

GRAZIAKO

Wyroby Consonni zdrowe i smaczne, elegancko eksponowane i podawane

Wyroby Consonni zdrowe i smaczne, elegancko eksponowane i podawane

Jeśli chcesz spróbować pieczonej gęsi, domowego chleba prosto z pieca - wybierz się do Kamyka k. Częstochowy. Firma „Consonni”, znana w całej Polsce z wyśmienitych lodów i babek drożdżowych, otworzyła tam Folwark - wioskę edukacyjną

Na tyłach siedziby firmy w Kamyku znajduje się otoczony płotem rozległy teren. Wokół rozmieszczono chatki edukacyjne. Jest estrada, miejsce do tańca, domki na przyjęcia, plac zabaw dla dzieci. Przez teren płynie strumyk, zrobiono dwa stawiki obsadzone roślinami. Dla tych, którzy nie lubią zgiełku, hałasu, specjalnie zaprojektowano altanki z widokiem na rzekę. W strefie ciszy jest kapliczka... W przyszłości w centrum Folwarku stanie dom weselny na większe imprezy. Znajdzie się tam sala biesiadna, kawiarnia, ale także część hotelowa, ok. 20 pokoi dla gości. - Od 20 lat zajmuję się produkcją żywności i obserwuję, że zanika zwyczaj robienia dobrej żywności w domu, nawet na wsi - mówi Zdzisław Bartelak, właściciel firmy „Consonni”. - Gospodynie coraz częściej sięgają po półprodukty lub robią dania proste, niewymagające czasu. W którymś momencie będziemy skazani na to, żeby jeść tylko to, co nam zaoferuje przemysł. Dlatego chcemy powrócić do tradycyjnych metod przyrządzania żywności i nauczyć tego innych. Temu ma służyć nasz nowy projekt.
CZYTAJ DALEJ

Jak odnoszę się do siebie samego po zrobieniu jakiegoś błędu?

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Adobe Stock

Rozważania do Ewangelii Mt 12, 1-8.

Piątek, 18 lipca. Dzień powszedni albo wspomnienie św. Szymona z Lipnicy, prezbitera
CZYTAJ DALEJ

Dwaj patriarchowie: łaciński i prawosławny ze wspólną wizytą w Strefie Gazy

2025-07-18 15:20

[ TEMATY ]

strefa gazy

Latin Patriarchate of Jerusalem

W następstwie ciężkiego ataku na kompleks kościoła Świętej Rodziny w Strefie Gazy, Jego Eminencja Kardynał Pierbattista Pizzaballa, Łaciński Patriarcha Jerozolimy, wraz z Jego Eminencją Teofilem III, Prawosławnym Patriarchą Jerozolimy, wkroczyli dziś rano do Strefy Gazy jako część delegacji kościelnej, wyrażając wspólną pasterską troskę Kościołów Ziemi Świętej i ich zainteresowanie społecznością Strefy Gazy.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję