Jednym z nich jest przygotowanie octu jabłkowego. To naturalne źródło minerałów, obfitujących w siarkę, fosfor, cynk, krzem, sód, wapń, żelazo, potas i magnez, a także w witaminy: A, B1, B2, B6, C i E, które czynią go wyjątkowym produktem dla naszego zdrowia. Już 400 lat przed Chr. Hipokrates podawał go chorym jako uzdrawiający eliksir. Nasi przodkowie potrafili stosować go zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie.
W celach leczniczych pijemy ocet jabłkowy przed posiłkiem raz dziennie, rozcieńczając 1-2 łyżek w szklance wody. Regularnie przyjmowany łagodzi wzdęcia, obniża poziom cholesterolu we krwi, poprawia stan naczyń krwionośnych, zapobiega miażdżycy i nadciśnieniu, obniża poziom cukru we krwi, działa dobroczynnie na jelita, na schorzenia dróg oddechowych, wzmacnia serce, mięśnie i mechanizmy obronne, pomaga schudnąć, działa oczyszczająco i moczopędnie, nadaje się do płukania gardła, opóźnia starzenie się komórek, oczyszcza organizm z pasożytów i toksyn, zwalcza alergie. Powinny go stosować osoby zmagające się z problemem niedokwaśności żołądka, co często prowadzi do zgagi – będą mogły podnieść poziom zakwaszenia żołądka. Wystarczy w 1/2 szklanki wody rozpuścić 1 łyżkę octu jabłkowego i wypić pół godziny przed jedzeniem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Reklama
Ocet jabłkowy działa na zmarszczki: należy zrobić roztwór w proporcjach 5 łyżek octu na 1/2 l zimnej wody, nasączyć wacik i przemywać nim twarz; po ok. 10-15 min trzeba twarz umyć wodą. Przeciwdziała problemom skórnym: 1 łyżkę octu należy rozpuścić w 2 łyżkach wody i za pomocą namoczonego wacika rozprowadzić po twarzy. Po 10 min spłukać. Leczy grzybicę: ocet trzeba nanieść bezpośrednio na miejsce dotknięte grzybem za pomocą wacika. Wzmacnia i odtłuszcza włosy: przed umyciem trzeba wymieszać 1 łyżeczkę octu jabłkowego w szklance wody; do płukania należy używać ciepłej wody z octem. Wzmocnia paznokcie: należy nałożyć ocet na paznokcie za pomocą wacika i pozostawić na kilka min. Czynność powtarzamy, dopóki nie uzyskamy widocznych rezultatów. Utrzymuje zdrowe zęby – ponieważ zwiększa zawartość wapnia i zapobiega tworzeniu się kamienia nazębnego.
Zjadajmy codziennie jedno jabłko na surowo, bo jak mówi przysłowie: „Kto jabłko zjada, dobre zdrowie posiada”. Jedząc regularnie jabłka, będziemy mogli wspomóc trawienie, zapobiec zaparciom, obniżyć poziom „złego” cholesterolu, wzmocnić serce, układ odpornościowy, obniżyć poziom cukru we krwi, a także poprawić pracę nerek i płuc.
Ciasto naleśnikowe
SKŁADNIKI :
* 2 kg jabłek – najlepiej mieszanka odmian kwaśnych i słodkich.
* 2 l przegotowanej, letniej wody
* ok. 10 łyżek cukru
Wykonanie:
1. Jabłka w skórkach myjemy i suszymy. Kroimy je na ćwiartki (nie wyrzucamy gniazd!).
2. Wodę mieszamy z cukrem, aż powstanie jednolity roztwór. Jabłka układamy w słoiku (o pojemności co najmniej 2,5 l) i zalewamy roztworem.
3. Słoik najlepiej przykryć gazą i przewiązać sznurkiem lub gumką – wtedy bez problemu dotrze do niego powietrze.
4. Tak przygotowany zaczyn pozostawiamy w ciemnym i ciepłym miejscu. Mieszamy raz dziennie. Czekamy od 2 do 5 tygodni.
Oznaką zakończenia fermentacji jest zniknięcie bąbelków