Reklama

Potrawy wigilijne

Mak z łamańcami

[ TEMATY ]

przepisy

kuchnia

jedzenie

GRAZIAKO

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki

masa makowa:
30 dag maku
15 dag bakalii (migdałów, orzechów włoskich, rodzynek)
0,5 szklanki białego wina
miód do smaku
ok. 0,5 l mleka

ciasto:
35 dag mąki
15 dag masła
2 żółtka
0,5 szklanki cukru

Wykonanie

Mak wypłukać, zalać mlekiem i na kilka godzin pozostawić na płycie grzewczej, aby się rozprażył. Po kilku godzinach mak odcedzić i kilkakrotnie przepuścić przez maszynkę. Do tak przygotowanego maku dodać obrane, posiekane migdały, posiekane orzechy oraz wcześniej namoczone w winie rodzynki. Całość wymieszać z płynnym miodem (do smaku) oraz winem pozostałym po namoczeniu rodzynek.

Mąkę rozetrzeć z masłem, dodać żółtka cukier (jeżeli żółtka są małe można wziąć ich więcej). Ciasto rozwałkować, wycinać romby lub okrągłe ciasteczka np. kieliszkiem. Układać na blaszce. Piec w niezbyt gorącym piekarniku, aż się zrumienią. Mak wyłożyć do salaterek, udekorować ciasteczkami.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2012-11-27 13:57

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Sałatka brokułowa

Sałatka to prosty sposób na połączenie nabiału i warzyw czy owoców z pominięciem pieczywa, co jest szczególnie ważne dla osób pozostających na diecie. Taki posiłek można przygotować rano i zabrać ze sobą do pracy – to lekkie drugie śniadanie bez konieczności podgrzewania.

• 1 brokuł • 1 puszka kukurydzy • 1 papryka • 2 jajka (ugotowane na twardo) • przyprawy: sól, pieprz • majonez
CZYTAJ DALEJ

W Sejmie zarejestrowany został Komitet Inicjatywy Obywatelskiej „religia-etyka”

2025-04-05 10:59

[ TEMATY ]

religia

etyka

Adobe Stock

W Sejmie zarejestrowany został Komitet Inicjatywy Obywatelskiej „religia-etyka”. Katecheci ruszają więc ze zbiórką podpisów - informuje Radio Maryja.

Resort edukacji próbuje wypchnąć religię z polskich szkół. Zajęcia od 1 września mają odbywać się raz w tygodniu, na pierwszej lub ostatniej godzinie lekcyjnej. Ucierpią na tym nie tylko katecheci, bo tysiące z nich starci pracę, ale przede wszystkim uczniowie.
CZYTAJ DALEJ

Bł. ks. Jan Merlini nie bał się świętości

2025-04-05 17:30

Marzena Cyfert

Msza dziękczynna za beatyfikację bł. ks. Jana Merliniego

Msza dziękczynna za beatyfikację bł. ks. Jana Merliniego

Święci są po to, by świadczyć o powołaniu, jakie człowiek ma w Chrystusie. Jan był świadomy tej godności, tego powołania i swojej drogi ku Bogu. I ta świadomość kształtowała jego życie oraz posługę kapłańską. Wiedział, kim jest i dokąd zmierza – mówił abp Józef Kupny o bł. ks. Janie Merlinim.

Metropolita wrocławski przewodniczył Mszy św. dziękczynnej za beatyfikację włoskiego kapłana, współpracownika św. Kaspra del Bufalo. Wspólna modlitwa we wrocławskiej katedrze zgromadziła kapłanów archidiecezji, siostry Adoratorki Krwi Chrystusa, które przygotowały uroczystość, siostry misjonarki Krwi Chrystusa, misjonarzy klaretynów, przyjaciół i dobroczyńców zgromadzeń oraz czcicieli Przenajdroższej Krwi Chrystusa.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję