Reklama

Z naszej kuchni

Brukselka

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Smaczna, lekko strawna, o wysokiej wartości odżywczej. Zawiera spore ilości białka, bogaty zestaw witamin - głównie C oraz składniki mineralne. Mrożoną przygotowuje się szybko i łatwo - polubmy więc brukselkę!

Zupa krem z brukselki - przepis na 6 porcji

1/2 kg mrożonej brukselki, 1 cebula, 1 łyżka masła, 1 łyżka siekanego koperku (może być mrożony), 5 szklanek rosołu (może być z koncentratu), 1 szklanka śmietany kremówki, 1/3 szklanki mleka, 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka przyprawy jarzynowej, 1 surowe żółtko, sól, szczypta cukru.

Na maśle lekko rumienimy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy koperek i brukselkę - całość zalewamy szklanką rosołu i gotujemy. Gdy brukselka jest miękka, składniki miksujemy lub przecieramy przez perlonowe sito. Dodajemy pozostały rosół, zagotowujemy, zagęszczamy mąką wymieszaną z zimnym mlekiem, ponownie zagotowujemy i doprawiamy, uważając, by przyprawy nie przytłumiły delikatnego smaku zupy. Po zdjęciu z ognia łączymy ze śmietaną lekko ubitą z surowym żółtkiem. Gorący krem podajemy w kokilkach, przybrany piórkiem świeżego koperku. Kto lubi, może do kremu dodać kilka sztuk ptysiowego groszku.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Sałatka z brukselki z bakaliami - przepis na 6 porcji

1/2 kg mrożonej brukselki, 1 duża cebula, 1/2 małej puszki zielonego groszku, 1 filiżanka rodzynków, 1 filiżanka siekanych orzechów, sól, pieprz, zielenina.
Sos: 1/2 szklanki majonezu, 1/2 szklanki śmietany, 1 łyżka keczupu, sól, cukier, świeżo mielony biały pieprz, sok z cytryny, szczypta przyprawy prowansalskiej lub tymianku.
Brukselkę wrzucamy na lekko osolony i ocukrzony wrzątek i gotujemy przez 3 min. Pozostawiamy do wychłodzenia w naczyniu, w którym się gotowała. Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Cebulę drobno siekamy, parzymy wrzątkiem na sicie, hartujemy zimną wodą i odsączamy. Podobnie odsączamy rodzynki.
W salaterce łączymy składniki sosu, doprawiamy do smaku - sos powinien być lekko pikantny, o wyraźnym smaku. Do sosu dodajemy zimną brukselkę (duże główki można podzielić), cebulę i bakalie. Składniki łączymy, wierzch posypujemy obficie zieleniną. Podajemy nie później jak 15 min po przygotowaniu.

Potrawka z brukselki - przepis na 4 porcje

1/2 kg mrożonej brukselki, 2 łyżki masła lub masła roślinnego, 1 łyżka mąki, 1 ząbek czosnku, 30 dag małych, zamkniętych pieczarek ( pieczarki powinny być tej wielkości, co brukselka), sól, pieprz, 1 łyżeczka przyprawy jarzynowej.
Do wrzącej, lekko osolonej i ocukrzonej wody wrzucamy brukselkę, dodajemy przyprawę i trzymamy na niewielkim ogniu ok. 10 min - jarzyna nie powinna się przegotować. Cedzimy przez sito, pozostawiając wywar, w którym się gotowała.
Z łyżki masła i mąki robimy zasmażkę, uważając, by mąka się nie zrumieniła, ale straciła smak surowizny, rozprowadzamy wywarem z brukselki (w potrzebnej ilości), zagotowujemy. Gdy trzeba - sos lekko doprawiamy, dodajemy odsączoną brukselkę i trzymamy w cieple.
Na pozostałym maśle podsmażamy całe pieczarki, gdy puszczą sok i lekko się podrumienią, dodajemy je do brukselki. Całość delikatnie mieszamy i - gdy trzeba - jeszcze lekko doprawiamy. Potrawkę trzymamy na niewielkim ogniu - nie gotując - 3-5 min.
Podajemy jako danie jarskie z ziemniakami pureMe lub z ryżem ugotowanym na sypko czy z krokietami z ziemniaków lub z kaszy. Potrawka dobrze smakuje jako dodatek do gotowanego drobiu.

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Pomóc może tylko Jezus, dlatego mam kochać Go bardziej niż innych!

2025-09-04 12:43

[ TEMATY ]

rozważania

O. prof. Zdzisław Kijas

Karol Porwich/Niedziela

Problemem nie jest uwolnienie się od krzyża, ale wierne pójście za Tym, który go niósł i zwyciężył dla nas. Ludzie nam w tym nie pomogą. Nawet nasi rodzice, rodzeństwo, przyjaciele czy znajomi. Pomóc może tylko Jezus, dlatego mam kochać Go bardziej niż innych. Wyznam Jezusowi szczerze moje obawy wobec Jego wymagań.

Wielkie tłumy szły z Jezusem. On odwrócił się i rzekł do nich: «Jeśli ktoś przychodzi do Mnie, a nie ma w nienawiści swego ojca i matki, żony i dzieci, braci i sióstr, nadto i siebie samego, nie może być moim uczniem. Kto nie dźwiga swego krzyża, a idzie za Mną, ten nie może być moim uczniem. Bo któż z was, chcąc zbudować wieżę, nie usiądzie wpierw i nie oblicza wydatków, czy ma na wykończenie? Inaczej, gdyby położył fundament, a nie zdołałby wykończyć, wszyscy, patrząc na to, zaczęliby drwić z niego: „Ten człowiek zaczął budować, a nie zdołał wykończyć”. Albo jaki król, mając wyruszyć, aby stoczyć bitwę z drugim królem, nie usiądzie wpierw i nie rozważy, czy w dziesięć tysięcy ludzi może stawić czoło temu, który z dwudziestu tysiącami nadciąga przeciw niemu? Jeśli nie, wyprawia poselstwo, gdy tamten jest jeszcze daleko, i prosi o warunki pokoju. Tak więc nikt z was, jeśli nie wyrzeka się wszystkiego, co posiada, nie może być moim uczniem».
CZYTAJ DALEJ

Niezbędnik Katolika miej zawsze pod ręką

Do wersji od lat istniejącej w naszej przestrzeni internetowej niezbędnika katolika, która każdego miesiąca inspiruje do modlitwy miliony katolików, dołączamy wersję papierową. Każdego miesiąca będziemy przygotowywać niewielki i poręczny modlitewnik, który dotrze do Państwa rąk razem z naszym tygodnikiem w ostatnią niedzielę każdego miesiąca.

CZYTAJ DALEJ

Rozpoczęła się nowenna przed uroczystością Matki Bożej Bolesnej – Patronki Wałbrzycha

2025-09-07 20:53

[ TEMATY ]

Wałbrzych

Matka Boża Bolesna

ks. Wiesław Rusin

ks. Mirosław Benedyk/Niedziela

Sanktuarium Matki Bożej Bolesnej w Wałbrzychu – modlitwa podczas pierwszego dnia nowenny przed uroczystością Patronki Miasta

Sanktuarium Matki Bożej Bolesnej w Wałbrzychu – modlitwa podczas pierwszego dnia nowenny przed uroczystością Patronki Miasta

W Sanktuarium Matki Bożej Bolesnej w Wałbrzychu rozpoczęła się wielka nowenna przygotowująca do uroczystości patronalnej miasta.

Pierwszego dnia 7 września modlitwom przewodniczył ks. kan. Wiesław Rusin, prepozyt Wałbrzyskiej Kapituły Kolegiackiej i proboszcz parafii Świętych Aniołów Stróżów.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję