Kruche ciasteczka
Łatwe do przygotowania i upieczenia, delikatne, bardzo kruche, zawsze się udają.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Przepis na dużą paterę
3 szklanki mąki krupczatki, 1 kostka (25 dag) masła lub masła roślinnego, 2 żółtka, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 duży cukier waniliowy.
Uwaga: Ciasteczka piecze się bez dodatku środków spulchniających.
Wszystkie składniki ciasta siekamy szerokim nożem lub - co bardzo ułatwia pracę - ucieramy w malakserze. Gdy ciasto nabierze jednolitej, gładkiej konsystencji, formujemy je w zgrabną kulę, zawijamy w papier pergaminowy i kładziemy do lodówki. Może w niej leżeć nawet dwie godziny. Po wyjęciu dzielimy ciasto na cztery części, cienko rozwałkowujemy, wycinamy zgrabne ciasteczka i dekorujemy ich wierzch według własnych upodobań, np.: posypujemy siekanymi migdałami, grubym cukrem kryształem, posiekanymi orzeszkami pistacjowymi itp.
Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w temp. 200oC przez ok. 15 min. Zdejmujemy z blaszki szeroką łopatką i układamy na paterze w wysoki stos. Kto lubi, może wierzch ciasteczek posypać dodatkowo cukrem pudrem.
Mus z kaszy manny
Przepis na 4 duże lub 6 mniejszych porcji
1 szklanka wody, 2 szklanki mleka, 1/2 szklanki kaszy manny, 1/2 szklanki cukru, sok z 1 cytryny, sezonowe owoce, np. śliwki, winogrona, brzoskwinie lub owoce cytrusowe.
Do garnuszka wlewamy wodę, wsypujemy kaszę mannę i odstawiamy na pół godziny, by lekko napęczniała. Następnie stawiamy naczynie na średnim ogniu, dodajemy mleko, cukier i - cały czas mieszając - zagotowujemy. Gotujemy na niewielkim ogniu ok. 12-15 min, aż kasza będzie lekko rozgotowana. Po zdjęciu z ognia dodajemy sok z cytryny, uważając, by nie dostały się do musu pestki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do przechłodzenia. Letnią kaszę ubijamy (najwygodniej mikserem), aż masa stanie się puszysta. Porcje rozkładamy do pucharków, przybieramy według własnych upodobań i od razu podajemy. Musu z kaszy manny nie należy przetrzymywać w lodówce, najsmaczniejszy jest zaraz po przygotowaniu.
Mus doskonale smakuje z konfiturami lub domowym sokiem, np. malinowym lub wiśniowym.