Przepis na 1 porcję
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Filet (ok. 20 dag) z piersi indyczej, oliwa, sok wyciśnięty z pomarańczy, sól, pieprz biały, owoce - np. krążki ananasa, plasterki kiwi, pozbawione pestek winogrona, brzoskwinia - według własnych upodobań.
Filet z indyczej piersi lekko tłuczemy kantem dłoni - z obu stron, formujemy zgrabny, okrągły kotlet, delikatnie oprószamy przyprawami, układamy na głębokim talerzu, kropimy łyżką soku wyciśniętego z pomarańczy, przykrywamy - trzymamy w chłodzie przez godzinę (można nieco krócej).
Na rozgrzaną patelnię lejemy oliwę, na gorącą kładziemy mięso i smażymy, rumieniąc z obu stron. Zrumienione - polewamy resztą soku z pomarańczy i na niewielkim ogniu, pod przykryciem, dusimy do miękkości. Przed podaniem na spód talerza układamy krążki ananasów, na nich - filet, boki otaczamy plasterkami kiwi, winogronami, plasterkami brzoskwini i posiekanym ananasem. Najsmaczniejszy - z ugotowanym na sypko ryżem i zieloną sałatą.