Reklama

Z naszej kuchni

Zimowe surówki

O tej porze roku zapotrzebowanie organizmu na zieleninę doskonale zaspokaja kapusta pekińska. Surówka, którą można przygotować w ciągu kilku minut, to nie tylko bardzo smaczny dodatek do potraw, ale prawdziwa "kopalnia zdrowia" dla organizmu.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Surówka z kapusty pekińskiej z pomarańczami

Przepis na dużą salaterkę

1 kapusta pekińska, 2 bezpestkowe pomarańcze, 2 łyżki drobno siekanej natki pietruszki (może być mrożona).
Sos: 1 szklanka naturalnego jogurtu, 1/2 szklanki 12% śmietany, 2 łyżki oliwy lub oleju słonecznikowego, 2 łyżki utartego chrzanu, cukier, sól, świeżo mielony biały pieprz, 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy; mandarynki i listki selera naciowego do przybrania.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Przygotowanie rozpoczynamy od sosu. Jogurt i śmietanę ucieramy z oliwą, dodajemy chrzan, skórkę otartą z dokładnie wyszorowanej pod gorącą wodą pomarańczy, przyprawy. Sos powinien być lekko spieniony i mieć wyraźny, pikantny smak.
Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, z pozostałych liści, jeśli trzeba, usuwamy grube nerwy liściowe, kroimy w paseczki i od razu łączymy z przygotowanym sosem. Obrane ze skórki i pozbawione białych błon pomarańcze rozdrabniamy, dodajemy do kapusty wraz z zieleniną - składniki łączymy, delikatnie mieszając.
Surówkę podajemy nie później jak 15 min po przygotowaniu, przybraną listkami selera naciowego i cząstkami mandarynek.

Surówka z kapusty pekińskiej z owocami

Przepis na dużą salaterkę

1 kapusta pekińska, 1 duże - lekko kwaskowe jabłko (mogą być 2 mniejsze), 1 duża, soczysta gruszka, 10 dag suszonych śliwek kalifornijskich (bez pestek), 2 czerwone cebule, 1 kopiasta łyżka siekanego koperku (może być mrożony).
Sos: 1 szklanka kwaśnej śmietany 12%, 4 łyżki naturalnego soku wyciśniętego z pomarańczy, cukier, sól, szczypta świeżo mielonego białego pieprzu, zielenina, 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy.

Przygotowanie rozpoczynamy od sosu. Z wyszorowanej pod gorącą wodą pomarańczy ocieramy skórkę, owoc kroimy na połowę, wyciskamy sok. Śmietanę łączymy z sokiem i przyprawami, mieszamy - sos powinien być lekko spieniony, pikantny w smaku.
Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, a z pozostałych liści, gdy trzeba, usuwamy grube nerwy liściowe, kroimy w cienkie paseczki i od razu łączymy z przygotowanym sosem. Obrane ze skórek, pozbawione gniazd nasiennych jabłko i gruszkę kroimy w kostkę (owoców nie należy ścierać na tarce) i dodajemy do sosu, dokładnie mieszając, by jabłko nie ściemniało. Śliwki kroimy w paseczki, cebulę siekamy, dodajemy zieleninę, składniki ponownie łączymy i - gdy trzeba - doprawiamy do smaku.
Surówkę podajemy nie później jak 10 min po przygotowaniu, przybraną zieleniną.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Pijany mężczyzna podczas Mszy św. zatakował kapłana

2025-09-13 08:54

[ TEMATY ]

kapłan

kapłan

atak

Wasze Radio/Facebook

Msza święta w kościele świętego Michała Archanioła w Mieścisku została nagle przerwana. Do światyni wszedł mężczyzna, który był agresywny. W sposób wulgarny próbował skłonić wiernych i księdza do opuszczenia kościoła.

W pewnym momencie zaczął niszczyć kościelne wyposażenie. Na miejsce wezwano policję.
CZYTAJ DALEJ

Abp Gądecki o Krzyżu Baryczków: jego istnienie w mieście skazanym na nieistnienie jest cudem

2025-09-14 13:37

[ TEMATY ]

krzyż

Łukasz Krzysztofka

Krzyż Baryczków

Krzyż Baryczków

Krzyż Baryczków można nazwać po trzykroć cudownym: jest cudem artystycznym; jego istnienie w mieście skazanym na nieistnienie jest cudem historycznym; a trwający pięć wieków kult jest cudem teologicznym - mówił abp Stanisław Gądecki podczas obchodów 500-lecia obecności Krzyża Baryczków w Warszawie.

Główne obchody rocznicowe 500-lecia obecności Krzyża Baryczków w Warszawie odbyły się w niedzielę w bazylice archikatedralnej św. Jana Chrzciciela.
CZYTAJ DALEJ

W weekend powrót upałów. Lokalnie do 29 stopni

2025-09-15 14:34

[ TEMATY ]

IMGW

weekend

powrót upałów

29 stopni

Adobe Stock

W weekend wrócą upały

W weekend wrócą upały

W poniedziałek temperatura do 23 st. C na zachodzie kraju i przelotny deszcz. We wtorek lokalne burze i więcej przejaśnień na południowym zachodzie. Od piątku do przyszłego wtorku - upał, lokalnie do 28-29 st. C - poinformowała rzeczniczka IMGW Agnieszka Prasek.

Według rzeczniczki Instytutu Meteorologii i Gospodarki Wodnej w poniedziałek zachmurzenie będzie zmienne. Więcej pogodnego nieba w centrum na południowym wschodzie. Na zachodzie i północnym zachodzie większe zachmurzenie i przelotny deszcz. Temperatura od 18-19 st. C na wschodzie, 20 st. C w centrum do 23 st. C na zachodzie. Wiatr południowo-zachodni, słaby i umiarkowany. W zachodniej części kraju porywisty, do 70 km/h.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję