Napój z soku marchwiowego
(Przepis na 6 wysokich szklanek)
3 szklanki świeżego soku z marchwi, 1 szklanka przegotowanej wody (stołowa, oligoceńska - woda z kranu może popsuć smak), 4 łyżki płynnego miodu, sok z jednej cytryny, sok z jednej pomarańczy,
1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy.
W letniej, przegotowanej wodzie rozpuszczamy miód i odstawiamy w chłodne miejsce, ale nie do lodówki! Z dokładnie umytej wrzącą wodą pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok; wyciskamy także sok
z obranej, wypłukanej marchwi. Soki łączymy, dodajemy wodę z miodem i sok wyciśnięty z cytryny, mieszamy.
Bezpośrednio po przygotowaniu, rozlewamy napój do szklanek, wierzch oprószamy otartą pomarańczową skórką - podajemy ze słomką. Napój powinien mieć temperaturę pokojową.
Napój malinowy
(Przepis na 4 porcje)
3 płaskie łyżeczki suchej, ciemnej herbaty, 3 szklanki wody, 3 łyżeczki cukru, 1 szklanka soku malinowego, 4 łyżeczki cukru pudru, 4 krążki cytryny, kostki lodu z przegotowanej wody.
Suchą herbatę oraz cukier zalewamy wrzątkiem, parzymy pod przykryciem przez 5-7 min, cedzimy.
Na spód szklanek kładziemy krążki cytryny, posypujemy cukrem pudrem, odstawiamy na 10 min (cukier powinien się rozpuścić).
Letnią herbatę łączymy z sokiem, dokładnie mieszamy, rozlewamy do przygotowanych szklanek, gdy trzeba - dodajemy kostki lodu. Podajemy ze słomką.
Pomóż w rozwoju naszego portalu