Reklama

Z naszej kuchni

Gotujemy razem

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kurczak w pomidorach

(Przepis na 4 porcje)

4 porcje kurczaka - udka lub filet, 4 duże pomidory, 1/2 szklanki oliwy lub oleju, 2 duże ząbki czosnku, 1 płaska łyżeczka tymianku, sól, pieprz, 1 szklanka naturalnego soku wyciśniętego z surowych jabłek, 2 łyżki płynnego miodu.

Umyte, obsuszone porcje kurczaka nacieramy solą i zmiażdżonym czosnkiem, odstawiamy w chłodne miejsce na 10 min, następnie podsmażamy w tzw. dużym tłuszczu, rumieniąc z obu stron, aż mięso nabierze złocistej barwy. Przekładamy porcje do rondla z grubym dnem (ważne), oprószamy pieprzem, roztartym w dłoniach tymiankiem, podlewamy sokiem z jabłek i - bez przykrycia - dusimy na średnim ogniu. Gdy sok w połowie wyparuje, dodajemy obrane ze skórki, pokrojone w cząstki pomidory i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu, aż mięso będzie miękkie. Gdy trzeba, wytworzony sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem i zagęszczamy do odpowiedniej konsystencji.
Podajemy z grubym makaronem lub kładzionymi kluseczkami z półfrancuskiego ciasta i zieloną sałatą polaną spienionym sosem jogurtowym. Kurczak dobrze smakuje z ugotowanym na sypko ryżem lub cienkimi, chrupiącymi frytkami.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Jesienny poemat

Deser skomponowany przez moją wnuczkę - Oleńkę

(Przepis na 6 porcji)

1/2 kg dorodnych śliwek węgierek (waga po wypestkowaniu owoców), 1/2 kg dorodnych białych winogron (waga po odrzuceniu gałązek i pestek), 1 budyń waniliowy, 1 łyżeczka cukru wanilinowego, 1,5 szklanki pełnego mleka, 4 łyżki cukru, 1 płaska łyżka masła, 1 szklanka śmietany kremowej, owoce i świeże listki melisy do przybrania.

Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, cukrem wanilinowym i masłem. Gdy zacznie wrzeć, dodajemy rozprowadzony w połowie szklanki zimnego mleka budyń i - cały czas mieszając - gotujemy przez 2 min, by proszek budyniowy stracił smak surowizny. Przekładamy budyń do miseczki i odstawiamy do przechłodzenia. Śliwki (wypestkowane) kroimy w cienkie paseczki - z bardzo dojrzałych owoców można ściągnąć skórkę, winogrona kroimy na połowę i odrzucamy pestki.
Letni budyń lekko ubijamy robotem. Gdy się spulchni, dodajemy - cały czas ubijając - w niewielkich ilościach śmietanę. Nadal ubijamy, aż masa budyniowo-kremowa stanie się jednolita i bardzo puszysta. Do masy dodajemy przygotowane owoce, składniki delikatnie mieszamy (najlepiej drewnianą łyżką), rozkładamy do pucharków, przybieramy cząstkami owoców i listkami melisy. Deser podajemy lekko wychłodzony, ale nie zmrożony.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Abp Depo: św. Jan Paweł II odszedł, ale się od nas nie oddalił

– Święty Janie Pawle II, ucz nas na nowo odzyskiwać sens życia, pracy i cierpienia – prosił abp Wacław Depo. Metropolita częstochowski 24 października przewodniczył Mszy św. w kościele św. Józefa Rzemieślnika w Częstochowie, podczas której do świątyni zostały wprowadzone relikwie św. Jana Pawła II.

– Wyrażamy naszą nadzieję, że nauczanie św. Jana Pawła II w naszej świątyni jeszcze raz rozjaśni nasze umysły i nasze serca – przyznał ks. Marek Kundzicz, proboszcz parafii.
CZYTAJ DALEJ

Kielce: trwa zbiórka dla dwójki dzieci tragicznie zmarłej kobiety

2025-10-24 18:59

[ TEMATY ]

dzieci

pomoc

śmierć

wypadek

comp/fotolia.com

W starachowickiej fabryce MAN BUS 17 października doszło do tragicznego wypadku, w którym śmierć poniosła 35-letnia pracownica, przygnieciona na linii montażowej przez autobus. Kobieta osierociła dwoje dzieci. Aby im pomóc założono internetową zbiórkę pieniędzy.

Jak przekazał prokurator Daniel Prokopowicz, rzecznik prasowy Prokuratury Okręgowej w Kielcach, trwa postępowanie dotyczące wydarzeń w fabryce, którego celem jest ustalenie, czy osoby odpowiedzialne za bezpieczeństwo pracy dopełniły swych obowiązków.
CZYTAJ DALEJ

Czeladź: Spotkanie Zespołu KEP ds. katechezy parafialnej

2025-10-25 07:49

[ TEMATY ]

katecheza

katechezy

Episkopat News

Trwają intensywne prace nad przygotowaniem wytycznych dotyczących katechezy w parafiach. Podczas zakończonego dziś w Czeladzi spotkania obradował na ten temat, w poszerzonym składzie, Zespołu KEP ds. katechezy parafialnej. Zostali zaproszeni przedstawiciele Szkół Katechistów z Poznania, Kielc i Łodzi. Wskazywano m.in. na potrzebę deklerykalizacji katechezy parafialnej, permanentną aktualizację programów i pastoralne nawrócenie proboszczów, zróżnicowanie dotychczasowych form katechezy.

Podziel się cytatem Drugim elementem była praca nad szkołami katechistów. Ks. Jacek Hadryś, twórca pierwszej szkoły w Polsce, podzielił się refleksjami z perspektywy piętnastu lat jej funkcjonowania. Ks. dr Szymon Jakub przedstawił wyniki badań przeprowadzonych wśród katechistów, proboszczów, kandydatów i samych uczestników katechez. Stały się one punktem wyjścia do przekazania szeregu postulatów. Wskazywano na potrzebę deklerykalizacji katechezy parafialnej, towarzyszenie, permanentną aktualizację programów, reorganizację wymagań. Niezbędne jest także określenie zakresu działań katechistów, pastoralne nawrócenie proboszczów, zróżnicowanie dotychczasowych form katechezy i potrzeba ustanawiania Rad katechistów, którzy mają być nie tylko podmiotem katechezy, ale jej aktywnymi twórcami.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję