1 mała (lub 1/2 dużej) głowa białej kapusty (po odrzuceniu zewnętrznych liści, grubych żył i poszatkowaniu - ok. 50 dag), 2 marchewki, 2 cebule, 2 kwaśne jabłka, 4 średniej wielkości pomidory,
3 łyżki oleju, sól, pieprz, kilka ziaren ziela angielskiego, 2 gałązki suszonego cząbru, 1 kostka rosołowa (wołowa), 4 plastry chudego boczku (grubość wg własnych potrzeb).
Posiekaną kapustę solimy, mieszamy, zalewamy wrzątkiem - po 5 min cedzimy na sicie. Na oliwie lekko podsmażamy plastry boczku, przekładamy do garnka, a na powstałym tłuszczu podsmażamy pokrojoną
cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy posiekaną marchew, zasmażamy razem przez 2 min - cały czas mieszając. Zalewamy 2 szklankami wody, zagotowujemy, przelewamy do naczynia z boczkiem i stawiamy na
średnim ogniu.
Gdy składniki się zagotują, dolewamy 3 szklanki wody, wrzucamy odsączoną kapustę, wszystkie przyprawy, a także obrane ze skórki, pozbawione pestek, pokrojone w cząstki jabłka i gotujemy, od czasu
do czasu mieszając, aż składniki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy obrane ze skórki pomidory, pokruszoną kostkę rosołową i całość doprawiamy według własnych upodobań smakowych.
Każdą porcję podajemy z dodatkiem plasterka boczku, oddzielnie - ziemniaki polane tłuszczem i oprószone zieleniną lub zasmażone z cebulą.
4 jajka, 2 cebule, 2 szklanki „z czubem” dokładnie oczyszczonych, drobno posiekanych świeżych grzybów - może być mieszanka: kozaki, podgrzybki, borowiki - same kapelusze
(jeśli nie mamy świeżych grzybów, mogą być pieczarki), 2 łyżki masła i 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, 4 duże łyżki gęstej, kwaskowej śmietany kremowej, zielenina, tłuszcz do wysmarowania formy.
Na oliwie i maśle podsmażamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy przygotowane grzyby i zasmażamy razem, często mieszając, najlepiej na średnim ogniu, aż wyparuje część puszczonego przez grzyby
soku. Przyprawiamy grzyby do smaku i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem kokilki. Robimy 4 wgłębienia (najłatwiej średniej wielkości wazową łyżką), w każde wbijamy całe jajko, lekko oprószamy przyprawami,
zalewamy łyżką śmietany i całość wstawiamy do wygrzanego piekarnika, nastawionego na 180°C. Zapiekamy odkryte przez 12-15 min. Podajemy posypane zieleniną, z dodatkiem białego pieczywa lub porcją cienkich,
chrupiących frytek.
USA/ TikTok przywraca funkcjonowanie w USA po zapowiedziach Trumpa
2025-01-19 19:48
PAP
pixabay.com
TikTok poinformował w niedzielę, że przywraca funkcjonowanie aplikacji w Stanach Zjednoczonych po zapowiedzi Donalda Trumpa o ochronie firm przed odpowiedzialnością za łamanie prawa zakazującego serwisu. Firma zapowiedziała, że będzie współpracować z prezydentem nad długoterminowym rozwiązaniem.
"W porozumieniu z naszymi dostawcami usług TikTok jest w trakcie przywracania usługi. Dziękujemy prezydentowi Trumpowi za zapewnienie naszym dostawcom usług niezbędnej jasności i zapewnienia, że nie poniosą żadnych kar za udostępnianie TikToka ponad 170 milionom Amerykanów i umożliwienie rozwoju ponad 7 milionom małych firm" - napisały władze platformy w komunikacie.
„Godzina Różańcowa” jest najstarszym na świecie katolickim programem nadawanym w języku polskim, który działa od 6 grudnia 1931 r. nieprzerwanie do dzisiaj. Obecnie sieć radiowa składa
się z 40 radiostacji w USA i Kanadzie. Program prowadzony jest przez franciszkanów, Braci Mniejszych Konwentualnych z Prowincji św. Antoniego Padewskiego w USA.
Niektórym nie wystarcza coniedzielne pójście do kościoła i uczestnictwo we Mszy św. Chcieliby coś więcej wiedzieć, pogłębić wiadomości religijne, inni mają wątpliwości i pytania, a inni są spragnieni
słowa Bożego w języku polskim. Szczególnie w dawnych czasach, kiedy nie było ani komputerów, ani telewizji, ani nawet radia, Rodacy rozsiani po całej Ameryce, oddaleni od skupisk ludzkich, bardzo odczuwali
brak mowy polskiej, a zwłaszcza nauki Ewangelii w ojczystym języku.
Te potrzeby wiernych dostrzegł przełożony franciszkańskiej Prowincji św. Antoniego Padewskiego w USA - o. Justyn Figas. Uważał on, że do szerzenia nauki Chrystusa trzeba wykorzystywać wszelkie
środki przekazu i najnowsze osiągnięcia.
Były lata 20. XX wieku i takim najnowszym osiągnięciem techniki było radio. Dlatego, kiedy nadarzyła się okazja, Ojciec Justyn w 1928 r. rozpoczął swoje wystąpienia radiowe. Najpierw trwały one
10 minut, a później 30 minut lokalnego programu radiowego w Bufflo, w którym odpowiadał na pytania słuchaczy. 6 grudnia 1931 r. z Bufflo Ojciec Justyn nadał pierwszą audycję programu, który nazwał
Godzina Różańcowa. W 1959 r. audycję transmitowało już 79 stacji. Ojciec Justyn przeniósł nadawanie Godziny Różańcowej najpierw do kościoła Bożego Ciała w Bufflo, a później do kaplicy Gimnazjum św.
Franciszka w Athol Springs. Program nadawany był na żywo przez godzinę. Była w nim skrzynka pytań i odpowiedzi, urozmaicały go pieśni kościelne.
We wstępie do pierwszego programu Ojciec Justyn powiedział: „Ten pierwszy program poświęcam naszym ojcom Polakom i matkom Polkom, tym cichym i pokornym pionierom, którzy swą głęboką wiarą Kościół
katolicki ozdobili, którzy swą ciężką i bezustanną pracą ten kraj amerykański wzbogacili, którzy swym życiem praktycznym na pochwałę u obcokrajowców sobie zasłużyli, którzy w spuściźnie cnoty Boskie i
staropolskie nam zostawili. Im wyłącznie sercem, miłością, szacunkiem i wdzięcznością przepełniony ten program poświęcam”.
Ojciec Justyn w ciągu 28 lat swojej posługi radiowej (1931-59) nadał 750 programów, docierając do 5 mln słuchaczy w USA i Kanadzie. Za swój wysiłek dla Kościoła i Polonii otrzymał m.in. order „Polonia
Restituta” i medal „Fidelitas”.
Wrocław - Zakrzów: Koncert organowy z cyklu “Wieczór Zakrzowskich” oraz koncert kolęd chóru “Vox Apostoli” odbyły się w kościele św. Jana Apostoła.
Uczestnicy koncertu muzyki poważnej mieli okazję usłyszeć dwóch uznanych artystów: prof. Andrzeja Chorosińskiego [organy] oraz prof. Konstantego Andrzeja Kulki [skrzypce]. W programie znalazły się utwory: Johanna Sebastiana Bacha/Antionio Vivaldiego; Francesco Geminianiego Henryka Wieniawskiego; Feliksa Nowowiejskiego; Cesara Francka.
W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.