ze Zgromadzenia Sióstr Franciszkanek Rodziny Maryi. Posługuje jako organistka i zakrystianka w sanktuarium św. Jacka w Legnicy. Oprócz słuchania dobrej muzyki lubi gotować dla swoich sióstr, szczególnie z przepisów św. Hildegardy z Bingen.
Składniki:
Sparzone liście kapusty włoskiej, ugotowane mięso drobiowe, np. z rosołu, 1/2 szklanki ryżu pełnoziarnistego, 1 szklanka pszenicy orkiszowej, warzywa: marchew, pietruszka, seler, cebula (jeżeli dobrze jest tolerowana), przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, macierzanka, galgant i bertram (przyprawy św. Hildegardy), gałka muszkatołowa, koper włoski.
Wykonanie:
Mięso i warzywa mielimy. Dodajemy ugotowany ryż, ugotowane ziarna orkiszu i przyprawy. Wszystko razem łączymy. Nadzienie zawijamy w liście kapusty i kładziemy do garnka uprzednio wyłożonego liśćmi kapusty. Podlewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu ok. 1 godz., dodając liść laurowy i ziele angielskie. Podajemy z sosem pomidorowym.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu