SKŁADNIKI:
5 jajek
2 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki oleju
3 i 1/2 szklanki mąki
2 łyżki kakao
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika
1kg jabłek
1 szklanka bakalii: rodzynki, orzechy, migdały
aromat wg upodobań
WYKONANIE:
Jajka utrzeć z cukrem. Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z sodą, olej, kakao i przyprawę do piernika oraz aromat. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Rodzynki sparzyć. Orzechy i migdały pokroić. Jabłka i bakalie wymieszać z ciastem. Wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę. Piec 1 godz. w temp. ok. 200°C..Po wystygnięciu ciasto polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu